Nyheter

Snopet slut på cykeläventyret

Nyheter • Publicerad 17 april 2007

ÖLANDSBRON

Från Gibraltar, längs spanska kusten, upp genom Frankrike, Holland, Tyskland och Danmark. Men fyra mil hemifrån satte de svenska myndigheterna stopp för Gunnar, 64, och Elias Kvarnbäcks, 17, cykeläventyr.

På måndagsförmiddagen kom beskedet från länsstyrelsen i Kalmar. Ingen dispens gick att få för far och son att ta sig över Ölandsbron per cykel. Så efter 74 dagar till sadel, tre punkteringar, skavsår i baken och närmare 480 mil blev det något av ett antiklimax när äventyrscyklisterna fick ge sig. Det var inte spanska solen, de hårda vindarna i Frankrike eller ens den smärtande njurstenen vilken tvingade Gunnar till akuten, som satte stopp. Det var Vägverket och länsstyrelsen.

– Vi hoppades in i det sista att få tillstånd. Lite snopet känns det allt, vi hade förstås helst cyklat över bron, säger Gunnar Kvarnbäck.

BETALA BÖTER

Länge brottades far och son med tanken på att helt enkelt ge blanka fasen i myndigheternas förmaningar och cykla i alla fall.

– Ett gäng ölänningar hade lovat att betala böterna åt oss, men så fick vi veta att man kunde prickas och att Elias skulle kunna få problem att få ta körkort, säger Gunnar Kvarnbäck.

Förbjudna att cykla över Ölandsbron och dessutom inga cykelbussar i trafik ännu, så vad göra? Dessbättre kunde cykelfrämjandets Berit och Göran Sundström rycka ut och med bil se till att ta både cyklister och cyklar kom över Kalmarsund. Efter det ofrivilliga stoppet fortsatte sedan färden per cykel för Gunnar och Elias hem till Solberga där vänner väntade med öppet hus för cyklisterna.

PLÅSTER I BAKEN

Ölandsbladet har i en rad artiklar följt Kvarnbäckarna genom Europa. Dagsetapperna har legat på mellan 7 och 13 mil per dag. Trots njurstensanfall och förkylningar så ”slogs” det egna tidsschemat med tio dagar.

Inför cyklingen sade ni att det skulle bli invägning på hemmaplan...

– Jag har gått ner 7-8 kilo, berättar Gunnar.

– Men jag har gått upp två kilo, kontrar Elias.

Hur ont i baken har man efter 480 mil i cykelsadel?

– Faktiskt inte så farligt. Första dagen fick jag skavsår och satte dit ett plåster. När jag sedan skulle ta bort plåstret gjorde det ännu ondare. Men sedan har det gått bra, säger Gunnar Kvarnbäck.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.