Annons
Nyheter

Snömos och bristande styrning

Nyheter • Publicerad 13 juni 2007

MÖRBYLÅNGA

Kultur- och fritidsnämnden pladdrar för mycket, tekniska säger ingenting, skolnämnden vill mer än vad de har pengar till och socialnämnden saknar mål. Kommunens revisorer är inte nådiga i sin kritik av de kommunala förvaltningarna. Bäst i klassen är dock miljö- och bygg som i princip gör allting rätt.

Annons

Ibland finns det nyheter som bara ligger där och väntar på att upptäckas, men som ingen ser i det dagliga nyhetsharvandet i den journalistiska vingården. Kommunrevisorernas rapport om tillståndet i Mörbylånga kommun, eller snarare dess förvaltningar, redovisades redan i april – men ingen reagerade. Inte ens de folkvalda, som borde ha läst rapporten inför fullmäktigemötet den 23 april, kommenterade revisorernas rejäla käftsmällar med ett enda pip.

– Nej, jag blev själv väldigt förvånad. Jag hade trott att politiker och framför allt media skulle höra av sig eller kommentera vad vi framfört. Men det var märkligt tyst, säger Åke Danielsson (s) en av de fem revisorerna.

De övriga är Berit Pettersson (s), Jan Fransson (s), Stig Danielsson (c) samt Karl Georg Ekwall (m).

ARBETE UTAN FINESS

Möjligen kan tystnaden förklaras med att de flesta bara läst slutraderna i rapporten där revisorerna lämnar ansvarsfrihet till styrelser och nämnder. Men de intressanta raderna står att läsa bland det ”finstilta” mitt i det tämligen digra aktstycket. Men vi försöker reparera skadan.

Alltså: Kommunstyrelsen säger sig ha uppdraget att bland mycket annat ha uppsikt över den kommunala verksamheten. Dessutom ska de ”uppmärksamt följa de frågor som kan inverka på kommunens utveckling och ekonomiska ställning”. Nu tycker inte revisorerna att kommunstyrelsen, vilket alltså inkluderar kommunalrådet, inte skött sina uppgifter med varken ackuratess eller finess. Tvärtom, kommunrevisorernas skriver i sin rapport följande: ”Det kan ifrågasättas om detta varit tillräckligt med hänsyn till vad som framkommit beträffande resultatutvecklingen inom socialnämndens ansvarsområde.”

BRISTANDE LEDNING

Kommunstyrelsen har alltså inte koll på socialnämnden och den nämnden har å sin sida ”inga uttryckliga mål i budgeten”.

– Nej och vi konstaterar också att socialnämnden har en bristande intern kontroll. De verkar ha väldigt dålig koll på hur pengarna strömmar. Vi undrade över tre miljoner kronor som ”fattades”, men vi fick ingen rimlig förklaring., säger Åke Danielsson.

Enligt Åke Danielsson borde nämnde ha lämnat en förklaring – en självklar begäran, men det blev alltså ingen.

Annons

– Men det kanske kan förklaras med bristande ledning, styrning och kontroll.

Hårda ord...

– Jo, kanske det. Men sant. Ansvaret faller tungt på förvaltningschef och ordförande.

Förvaltningschef (tillförordnad) är för närvarande kommunchef, Staffan Larsson (tidigare Tommy Nyberg). Ordförande är som bekant Göran Backrot (c) sedan många mandatperioder tillbaka.

BARA MASSA PLADDER

Direkt komisk blir revisionsrapporten när tekniska och kultur- och fritidsförvaltningen tas upp till behandling. Samtliga förvaltningar ska, på klar och lättförståelig svenska, beskriva sin verksamhet, sina mål och hur de uppfyllt sina mål i den dagliga gärningen.

Tekniska nämnden ”skriver väldigt kortfattat och tar inte upp något om faktiska mål och hur måluppfyllelsen klarats”. Kultur- och fritid pladdrar däremot på sida upp och sida ned om ingenting. Eller som revisorerna uttrycker det hela: ”Kultur- och fritidsnämnden har ett omfattande textavsnitt. Redogörelsen kunde med fördel varit kortare och mer konkret.”Och skolan då? Jodå, där har nämnden ”betydligt fler mål som de följer upp i årsredovisningen än vad som framgår av budgeten”. Eller med andra ord: man vill verka lite duktigare än andra, men det finns ingen täckning för det.

BARA EN FÖRVALTNING

Klassens ljus. Stjärnan i församlingen – jo, det finns faktiskt en sådan – är miljö- och byggnadsnämnden. Där har man en ”föredömlig rapportering om måluppfyllelse, som både är kvantifierad och konkret”. Dessutom redovisar man ”vad som blivit gjort, vad som borde ha blivit gjort och skälet till att det inte blivit gjort, samt när om och resten skall göras”.

Det låter som ren poesi det här, eller hur Mats Lindahl, miljö- och byggnadschef.

Annons

– Jo, det känns bra. Det speglar verkligheten som den ser ut.

Blygsamhet är dock uppenbarligen en bristvara på förvaltningen.

– Vi är vana genom vår myndighetsutövning att vara konkreta med mål och att utvärdera vad som hänt.

Mats Lindahl hävdar, åtminstone underförstått, att beslutsfattarna har begripit vilka stjärnor man har med att göra.

– Vi har fått ett erkännande i och med att vi fått några nya tjänster.

Budgeten lyckas man dock ändå att hålla i balans (men det kan göras med höjda avgifter lite här och var). Tjänsterna behövs dock då miljö- och bygg, enligt Mats Lindahl, är under ”starkt tryck”.

– Jämfört med andra kommuner har vi betydligt fler ärenden att klara av på en mindre personalstyrka.

Men nu fixar ni det och får dessutom beröm.

– Jo, det är kul att det bekräftas av revisorernas granskning.

Miljö- och bygg – bäst i klassen. Men å andra sidan verkar konkurrensen inte vara så där fruktansvärt knivskarp...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons