Annons
Nyheter

Snigelfyndet förbryllade biologerna

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

BÖDA

I trädgården hittade Hans Arne ett tiotal kritvita sniglar. Hans Arne och Biologerna på Öland häpnade av fyndet. Men snigelexperten Ted Von Proschwitz, från Göteborg, kunde lugna.

Annons

– Den är ganska ovanlig men fyndet är ingen sensation.

Hans Arne skulle på kvällen ut och kolla att han hade låst bilen vid sitt hem i Böda. Då såg han tre stora sniglar.

– Jag trodde först att det var vanliga spanska skogssniglar.

På morgonen efter såg han ett flertal kritvita sniglar blandat med vanliga svenska skogssniglar.

– Jag har aldrig sett något liknande och tänkte att jag måste kolla upp det. Sammanlagt har jag sett ett tiotal, säger han och fortsätter:

– Jag blev jättenyfiken. Jag är road av natur och biologi, allt inom naturens värld. Jag kände att jag måste gräva vidare i det här.

FÖRUNDRADE BIOLOGER

Sagt och gjort, han kontaktade Ölandsbladet och genast började ett detektivarbete.

På Station Linné var biologerna förundrade.

– Är de lika stora som en svart skogssnigel fast kritvit? Vad häftigt, det har jag aldrig hört talas om. Men jag är ingen snigelexpert, sa en av biologerna.

Annons

Pav Johnsson, känd som ”naturnörd”, hade inte heller hört talas om något liknande.

OVANLIGT FYND

Tillslut fick Ölandsbladet kontakt med snigelexperten Ted Von Proschwitz.

– Det är en albinoform av svart skogssnigel och den är ganska ovanlig. Men fyndet är ingen sensation. Anlaget för att bli svart saknas hos dessa och det krävs dubbeluppsättning för att den ska kunna bli albino. Den är lite vanligare på västkusten än östkusten, säger han och fortsätter:

– Det är känt sedan tidigare att det finns en population med albinos i Böda. Sniglar och snäckor gillar Öland och ni har svarta, röda och spanska skogssniglar. Tack vare den kalkrika jorden har ni också ett flera arter av snäckor.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons