Nyheter

”Snicksnack av Forsman” – politiskt gräl om Ötab-borgen

Nyheter • Publicerad 5 november 2009

– Snicksnack, det finns ingen grund för det han påstår.

Kommunalförbundets ordförande Lisbeth Lennartsson tillbakavisar bestämt Eddie Forsmans utspel i debatten om kommunernas borgen i Ötab.

– Jag kan ta gift på att det gick till så, kontrar Eddie Forsman.

Moderatpolitikern Eddie Forsman gick i tisdagens Ölandsbladet ut och förklarade att kommunalförbundets direktion, och därmed även han, vilseleddes av sin egen förhandlingsgrupp när Ötab såldes till näringen, till Vöab.

Informationen att kommunalförbundet låg kvar med en 2,7 miljoner kronor stor borgen i Ötab kom först när affären var genomförd, påstod Eddie Forsman i artikeln.

Lisbeth Lennartsson, med i den kritiserade förhandlingsgruppen, har en helt annan syn på turerna runt uppgörelsen.

– För det första har jag svårt att förstå den typen av utspel som Forsman gör, de gör ingen nytta och riskerar att skada såväl turistnäringen på Öland som Ötab.

– För det andra är det han säger snicksnack, det finns ingen grund för det han påstår. Forsman är inne på sin tredje mandatperiod och sitter med i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunalförbundets direktion och har lika stor koll som alla andra på vilka beslut som fattas.

Att kommunalförbundet ändå sitter med kvar en borgen i ett företag man sålt skyller Lisbeth Lennartsson på den anlitade affärs-juristen.

– Vi hade expertis, men det hjälpte inte. Det fanns två kommunala borgensåtaganden i bolaget och bara ett blev löst.

– Men storleken på borgensåtagandet motsvaras gott och väl av de värden som finns i Ötab, säger Lisbeth Lennartsson och tror på Vöab.

– På sikt kommer Vöab att ta över borgensåtagandet, kanske kan man ta det steg för steg. Vad Vöab behöver nu är arbetsro och inte pajkastning. Jag har stort förtroende för Vöabs ledning, förklarar kommunalförbundets ordförande och nämner namn som Johan Barkewall, Stefan Norén och Thomas Axheim.

Eddie Forsman å sin sida hävdar med bestämdhet att hans version är den rätta och riktiga.

– Jag kan ta gift på att det gick till som jag berättat, vi i direktionen fick informationen om borgensåtagandet först efter affären var klar.

Hans berättelse får stöd av Sune Axelsson (S).

– I min värld fanns inget borgensåtagande innan affären, det kom upp efteråt, då kom det plötsligt upp på bordet, säger Sune Axelsson och beskriver turerna med ett ord:

– Sjabbel. Men vi får lösa det, diskussioner pågår och jag har goda förhoppningar om att det ska lösa sig på ett bra sätt för alla parter.

På en punkt är Lisbeth Lennartsson överens med Eddie Forsman, den att turist-Öland saknar någon på barrikaderna, turistprofilen som sticker ut i alla möjliga och omöjliga sammanhang.

– Det kanske behövs en ny Rolf Attoff, en kraftfull och en inte alltid okontroversiell entreprenör. Fast det har inget med Ötab att göra, Ötabs roll är en annan, anser hon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.