Nyheter

Snart påsk – men nu lever äggätarna farligt

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

SÖDRA ÖLAND

Snart stundar påsken, äggätandets stora högtid, men nu lever de som gillar ägg farligt – åtminstone djuren.

Under april till och med juni har länsstyrelsens naturskyddsfunktion beviljats tillstånd till skyddsjakt på boplundrande kråkfåglar, rävar och grävlingar som påträffas på sydöstra Ölands sjömarker.

På senare tid har fågelforskning bedrivits inom dessa områden, där bland annat häckningsframgången studerats närmare. Resultaten visar en oroväckande hög boplundring av vadarnas ägg och ungar, enligt länsstyrelsen. I vissa fall har 98 procent av tofsvipornas ägg försvunnit. En stor förlust av ägg har även konstaterats hos rödbena.

BEGRÄNSAD JAKT

Tidigare studier visar att vissa individer av grävling, räv, kaja, kråka och korp kan specialisera sig på vadare i ett område och stå för majoriteten av boplundringen. För arter som redan är hårt trängda, som till exempel kärrsnäppa och brushane är det stor risk att detta leder till ännu snabbare minskning – till och med att de försvinner helt, befaras det.

Länsstyrelsen vill därför utföra skyddsjakt inom fem områden, där cirka 1 000 hektar strandängar och en våtmark på alvaret ingår. I torsdags kväll bjöds berörda fastighetsägare och jakträttsinnehavare in till ett möte på Hulterstadgården, för information och eventuellt samtycke.

– Det är ingen generell jakt, utan endast individer som orsakar skada skall skjutas. Vi vill inte medverka till att ungar lämnas att svälta i bon och gryt och väljer att i år inte skjuta räv och grävling, då vi saknar tillstånd att rensa i gryten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.