Annons
Nyheter

Snart måste sjuka betala med kort

Nyheter • Publicerad 30 november 2011

KALMAR

Att om något år komma med ett par hundralappar i handen och tro att man blir insläppt på en av Kalmar läns hälsocentraler är fel. Har man inte kort att betala med så får man vända i porten. Så blir det om man ordagrant läser vänstermajoritetens budgetförslag i landstinget.

Annons

Landstingsfullmäktige har nämligen sammanträtt i veckan i Kalmar. Det tyngsta ärendet att behandla var budgeten för nästa år. Och den borgerliga alliansen har uppmärksammat den ovillkorliga skrivningen om ett kontantfritt landsting och krävt att ”i undantagsfall måste det gå att även betala kontant”.

Kaj Holst (M) talade sig varm för behovet av flexibilitet. Utifrån erfarenheter med äldre bekanta och släktingar konstaterade han att det finns många i vårt samhälle som inte har kort att betala med och att det måste finnas alternativ till kortbetalningar.

Inte mindre än tre ledande vänsterpolitiker gick upp i talarstolen för att tala mot honom. Förutom landstingsrådet Lena Segerberg (S), Västervik, var det Gunilla Johansson (S), Borgholm, och landstingsrådet Jessica Rydell (MP), som hade egna äldre släktingar med god förmåga att betala med kort. Den senare fann att Holst diskriminerade de äldre.

- Det är diskriminering att säga att de äldre inte klarar av att betala med kort. Det finns ju möjligheten att göra insatser i hemmen så att de lär sig att utnyttja tekniken.

FAKTURA ISTÄLLET

Lena Segerberg framhöll säkerhetsaspekten för både kunder och personal i landstinget, medan Gunilla Johansson framhöll att vi i vårt län måste hänga med de andra länen.

- Nästan alla landsting jobbar för kontantlöshet och i Östergötland har man redan genomfört det, sade hon. Alternativet är att man skickar en faktura!

Kaj Holst erinrade om att det kostar pengar att betala en faktura om man inte betalar på nätet, och kan man inte hantera kortbetalning, så betalar man knappast på nätet heller.

Vi frågade Anders Björkman (M), Västervik, som är en av landstingets revisorer, vad det kostar landstinget att hantera en faktura. Någon exakt siffra går inte att prestera, men att det rör sig om ett antal hundralappar per faktura, det är klart.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons