Annons
Nyheter

Snart konstgräs även i Löttorp

Nyheter • Publicerad 31 oktober 2012

LÖTTORP

Invigningen för konstgräsplanen i Borgholm och Algutsrum närmar sig. I Högby pågår ett intensivt arbete för att deras plan ska bli färdig till sommaren. Anbudsförfrågningar har skickats, finansieringen är nästan klar och konstgräset har blivit mellan 500 000 till 600 000 kronor billigare.

Annons

– Arbetet går sakta men säkert framåt. Jag hade ett möte med banken och det kändes positivt. Det känns mer positivt nu än någonsin, speciellt med prisskillnaden, säger Tomas Lind, projektansvarig tillsammans med Anders Adelbrant.

De har fått totalt en miljon i bidrag. Sparbanksstiftelsen bidrar med 500 000 kronor, Svenska Fotbollsförbundet bidrar med 300 000 kronor och Smålandsidrotten 200 000 kronor. Det återstår klartecken från kommunen om hur mycket driftsstöd de kan få. Banken ska även bevilja ett lån där Dödeviplanen blir säkerhet. De räknar med att driften kommer att kosta mellan 80 000 och 100 000 kronor om året.

MÅSTE FÅ GODKÄNT

De måste även få deras granulat godkänt. Deras är tillverkat av återvunna däck och är betydligt billigare än det som finns på konstgräsplanen i Borgholm. Men enligt kemikalieinspektionen krävs tillstånd eftersom planen ligger i närheten av en vattentäckt.

– Det blir ett så litet läckage att det är försumbart. Jag kan inte tänka mig att det stoppas, säger han.

Totalt ligger deras budget på 2,3 miljoner kronor exklusive moms och inklusive maskinpark.

– Det är en väldigt försiktig budget och ingen drömbudget. Vi vill inte riskera föreningens ekonomi, säger han.

Bygget av konstgräsplanen i Borgholm för sju miljoner kronor att stuckit i ögonen. Det är ett allmänt missnöje på norra Öland, hävdar Tomas Lind.

– Den allmänna känslan är att en miljon hade gett en bättre plan och kommunen hade sparat sex miljoner kronor. Konstgräsplanen hade betytt mer för oss än Borgholm. Det hade kommit lite fler folk för att handla och den marginalen betyder mer för oss.

Den 15 december måste anbud och finansieringen vara klar. Annars fryser pengarna från Svenska Fotbollsförbundet.

Annons

– Det är lite snävt om tid men det kanske är bra. Man jobbar hårdare när man är pressad, säger han.

NYSTART

De vill att hela norra Öland ska vara delaktiga i projektet.

– Vår vision är att detta ska bli en nystart för hela norra Öland. Vi vill att allmänheten och företagare ska vara med i finansieringen och att alla ska kunna dra nytta av planen. Vi vet att folk kommer att ställa upp ideellt men det är inget som vi har vågat kalkylera på, säger han.

De vill låna pengar av allmänheten med en låg ränta och kommer att erbjuda sponsorprojekt. Ett led i detta är att företaget eller personer får sitt namn på en kopparplatta vid planen.

– Vi vet att det finns folk som vill bidra till det här projektet.

MER ATTRAKTIV

De kommer att satsa ännu mer på lägerverksamhet. Ytterligare en person kommer att jobba med den verksamheten. De har hittat ett billigt system med uppvärmning av planen som skulle göra den mer attraktiv.

– Vi har en fullstor plan och kan erbjuda bra tider. Planvärme skulle göra den ännu mer attraktiv eftersom det skulle garantera spel i alla väder. Det finns bara en plan som är uppvärmd i regionen och det är den Kalmar FF tränar på. Det är en pirrande tanke och något som vi överväger.

Högby IF är positiva till projektet och har redan planerat för invigningen som beräknas vara någon dag i sista veckan i juli.

Annons

– Vi brukar ha en kändismatch och den ska vi kombinera med aktiviteter runt omkring. Vi hoppas på att få hit artister. Vi måste få besked från kommunen och banken innan vi kan trycka på knappen. Beroende på vintern startas bygget i mars eller april, säger han och fortsätter:

– Projektet är intressant och ger en pirrande känsla. Vi har en bra mix i styrelsen av kunskap och vi har fått mycket bra respons från allmänheten. Det här är något banbrytande på norra Öland som kan ge folk framtidstro och förutsättningar. Genom detta kanske fler vågar satsa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons