Annons
Nyheter

Snaps på Öland fråga för riksdagen

Nyheter • Publicerad 18 december 2006

Regeringsfråga och...riksdagsfråga!Turbulensen kring Halltorps kryddade snapsar fortsätter, nu som fråga till folkhälsominister Maria Larsson, (kd).

Tillverkning eller inte tillverkning – denna fråga lämnar politikerna ingen ro. Vaket gjorde kommunalrådet Lisbeth Lennartsson Halltorps omsorgsfullt kryddade snapsar till regeringsfråga med begäran om lagändring och på detta snaps-tåg hoppar nu den moderate riksdagsledamoten Jan R Andersson, Kalmar.

Annons

I en fråga till folkhälsominister Maria Larsson och under rubriken ”Krydda på livet” ger han sin syn på dramatiken runt gästgiveriets fyror och sexor:

”På många ställen i landet kryddar krögare sin egen snaps, speciellt nu inför jul. Att själv krydda sin snaps med lokala smakämnen är en del av vårt kulturarv som har en lång svensk tradition.”

Absurt

Med kulturarvet som grund betecknar riksdagsledamoten, med stol 150, Folkhälsoinstitutets agerande som absurt.

”Enligt mångas uppfattning är den tolkning som Folkhälsoinstitutet gjort när det gäller krögares möjlighet att krydda sitt eget brännvin absurd.

En krögare får exempelvis blanda olika spritsorter för servering i en drink men att blanda smakämnen i brännvin eller andra spritdrycker är enligt den tolkningen som folkhälsoinstitutet gjort att jämställa med sprittillverkning.

Detta trots att ingen alkohol skapats eller tillförts under processen. Det enda krögaren gjort är att överföra alkoholen till ett annat kärl och tillsatt kryddor eller smakämnen.”

Frågan han till slut ställer är:

”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa krögares möjligheter att även i framtiden kunna krydda sig egen snaps?”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons