Nyheter

Snabb A-traktor stoppades

Nyheter • Publicerad 9 januari 2009

– Ett veritabelt självmordsredskap!

Ynglingens A-traktor gick lika fort som en personbil.

Max 30 och spärrade växlar - där har ni grundkravet på A-traktorer (arbetstraktorer) vars status bland grabbar i 16-årsåldern är hög, om än mer ett landsbygdsfenomen än vanligt förekommande i stadsmiljö.

Tonåringen i Löttorp mötte polisen i god fart och utan registreringsskyltar.

– Det var därför A-traktorn stoppades, den saknade skyltar. Sedan tyckte jag och min kollega att den gick lite väl fort och vid närmare undersökning visade det spärren för växlarna eliminerats - den gick lika fort som en personbil, rapporterar polisman Bo Johansson och dömer ut tilltaget.

– Fullständigt vansinnigt. En A-traktor ska göra max 30 och är byggd därefter. Det finns knappt bromsar på A-traktorer.

Enligt polisen besiktas A-traktorer endast en gång.

– Därefter kan den vara i vilket skick som helst och ändå köras, som fordonet vi träffade på i Löttorp. Det fanns ingen hejd på det!

Tonåringen rapporterades för olovlig körning.

– Och det får ju återverkningar när han ska ta körkort för vanlig bil. Då finns detta i rullorna.

Bo Johansson riktar även kritik mot föräldrar som tillåter sina tonårsgrabbar att köra runt i olagliga A-traktorer och till och med, i vissa fall, vara fordonets registrerade ägare.

– Fruktansvärt ansvarslöst, skam åt sådana föräldrar. A-traktorer som kan köras lika fort som personbilar är veritabla självmordsredskap och även en stor fara för andra trafikanter.

I veckan stoppades en bil i Köpingsvik där fordonet ifråga var avställd och föraren utan körkort.

– Dessutom är hon misstänkt för drograttfylleri, berättar Bo Johansson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.