Annons
Nyheter

Smitning låg bakom vannsinnesfärden

Nyheter • Publicerad 20 juli 2012

BORGHOLM

En stulen bil krockade med en husvägg efter en vansinnesfärd i centrala Borgholm. Förövarna hade strax innan flytt från polisen efter att ha smitit från bensinnotan.

Annons

– Jag hoppas att han får ett kännbart straff. Det var tur att ingen dog, säger Johan Ericksson som hjälpte till med gripandet.

I onsdags kväll vid 19-tiden krockade en bil med en husfasad efter en vansinnesfärd inne i centrala Borgholm. Inga skadades allvarligt. Föraren fick lindriga skador.

Strax innan krocken hade passagerarna i bilen tankat på OKQ8 och smitit från betalningen.

– De skulle tanka och jag tyckte att betedde sig underligt. Jag såg på deras ögon och beteende att de var drogpåverkade, säger Marcus Henningsson som jobbar på bensinmacken.

TYPISKA SMITARE

Han förstod att det handlade om en smitning. Bilen var i gång och föraren satt i bilen. Marcus Henningsson gick ut och tog tankhandtaget från dem.

– De betedde sig som typiska smitare. De blev nervösa när jag sa till dem att betala för tankningen och körde i väg. Men de hotade mig inte.

De hade hunnit tanka för cirka 50 kronor och polisen tillkallades.

En mc-polis stoppade bilen på Trädgårdsgatan och försökte få de misstänka, en kvinna och tre män, att stänga av bilen och komma ut. Då försökte två personer fly från platsen, de andra två tog till flykten.

Mc-polisen var nära att bli påkörd när de flydde med bilen. Han jagade inte efter dem.

Annons

– Polisen grep den ena som försökte smita från bilen. Den andra sprang i väg men kom tillbaka efter en stund. Han jagade inte de andra två, säger Jonas Wahlgren, från polisen.

SVUSCHADE FÖRBI

– Jag var på väg mot hamnen men plötsligt hör jag en bil som för ett himla liv. Jag vänder mig om och ser en bil som svuschar förbi i säkert 100 kilometer i timmen. Sedan smäller han i huset, säger Johan Ericksson.

Sedan ser vittnen hur de två passagerarna flyr från platsen. De går in på verkstadsplan vid Norra Långgatan. Där slänger föraren sin jacka och de misstänkta fortsätter sedan gå.

– Det var några som såg att de stack. Då följde jag och en annan kille efter dem och tog hand om dem. Föraren var gravt berusad, han var skitfull.

De var inte hotfulla vid gripandet.

– Lite motstridig i början men vi fick hjälp av en till. Vi var lite avvaktande men de såg inte så farliga ut. Du hade gjort exakt likadant, säger han och fortsätter:

– Det är värsta är att han är så dum i huvudet och kör på fyllan och så fort genom staden. Jag hoppas att han får ett kännbart straff. Det var tur att ingen dog.

Föraren körde på en lyktstolpe innan bilen krockade med husväggen. Lyktstolpen gick av och tog mosade stupröret. I övrigt har viss färg skavts bort från fasaden. På insidan har färgen spruckit i taket.

– Annars har det inte förstörts någonting, vad vi vet, säger Bo Lundgren, som bor i huset.

Annons

De var två stycken hemma när det inträffade.

– Det hördes rätt bra. Man undrade vad det var. Det tog en stund innan man förstod vad som hade hänt.

BILEN VAR STULEN

Han ringde polisen och berättade att Johan Ericksson hade gripit två personer. Men han fick svaret att de redan hade gripit två stycken på Trädgårdsgatan.

– Då visste de inte om den här smällen. Efter 20 minuter kom polisen hit. Ambulansen var här före dem.

Polisen kan konstatera att bilen var stulen i Vetlanda-trakten. De misstänker att personerna var påverkade av något.

– Jag kan inte kommentera vad deras syfte med resan var. Men allt tyder på att de var påverkade av något, säger Jonas Wahlgren.

I nuläget misstänks de för tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri, smitning från trafikolycksplats och grov vårdslöshet i trafik.

– Så här ser det ut i nuläget och utredningen pågår, säger han.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons