Annons
Nyheter

Småskolorna får respit – beslut kan tas först till hösten

Nyheter • Publicerad 13 juni 2007

BORGHOLM

Småskolorna får respit – utbildningsnämnden kom inte fram till beslut om förslaget att stänga skolan i Bredsättra och radikalt förändra verksamheten på enheterna i Södvik och Gärdslösa.

Annons

– Förslaget återremitterades till förvaltningen för fördjupad analys, berättar nämndsledamoten Mikael Almqvist, (kd).

Beslut efter utbildningschefens omstruktureringsförslag eller backa hem och fundera ett varv till?

Efter protestaktioner och flera motförslag från berörda föräldrar valde utbildningsnämnden det sistnämnda alternativet. Kristdemokraternas Mikael Almqvist medger utan omsvep att nämnden lyssnat till opinionen.

– Vi har tagit hänsyn till opinionen i bygden och begär ett bättre beslutsunderlag. Nu kommer det inte att hända någonting innan september/oktober. Förvaltningen behöver tid på sig.

Beslutet att återremittera fattades av en enig nämnd och efter ingående diskussion, drygt en timme lång.

– Förslaget återremitterades till förvaltningen för fördjupad analys, för att se om man kan göra mer av ett förslag som inte känns väl genomarbetat, säger Mikael Almqvist, som lämnade sammanträdet innan det var slut och därmed tillgänglig för kommentar till Ölandsbladet.

FÅ TAPPRA

De utlovade protestdemonstrationerna innan sammanträdet utfördes av en liten skara tappra Södviksföräldrar. Utanför skolförvaltningens byggnad fanns endast två personer – Pia Axelsson och Ingrid Green. Från ”östra sidan” hördes inget.

– Det kan gå åt två håll. Om nämnden backar vill vi sätta oss ner så fort som möjligt för att tillsammans och i samarbete hitta bättre lösningar. För det finns mängder med lösningar och när nämnden ska spara två miljoner kronor ska inte allt tas på byskolorna. Man kan inte bara köra över en grupp, förklarade Pia Axelsson bestämt med det bistra tillägget:

– Fast ett sådant besked innebär inte att vi föräldrar tror att faran är över, det kan de glömma!

Annons

Scenario två?

– Om de driver igenom skolchefens förslag ger vi inte upp för den skull. Då gäller det att hitta vägar för att bryta upp beslutet – överklaga, få det till omröstning i fullmäktige. Det pratas också om att starta friskola i Södvik och varför inte?

MOTFÖRSLAG

Utbildningschefens förslag är att skolan i Bredsättra stängs, att Böda och Södviks skolas elever i årskurs 3–6 omplaceras till Åkerboskolan samt att Gärdslösas elever i årskurs 3–6 omplaceras till Rälla och Köpings skola. Förskolebarnen och eleverna i Bredsättra skola flyttas till Gärdslösa.

I mängden av motförslag finns visst fokus och politiskt stöd kring tanken att behålla årskurs 3 och 4 på Gärdslösa skola. Liknande tongångar, att behålla klass 3 och 4, hörs från Södvik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons