Annons
Nyheter

Smått förblir smått i skolförslag

Nyheter • Publicerad 9 juni 2007

ÖLAND

Småskolorna i Borgholm fortsätter att vara små – även efter nedskärningar. Som minst är Rälla skola med fyra elever i årskurs 2 läsåret 2009/2010.

Annons

Enligt utbildningschefen Maude Wollströms prognossiffror i ”Förslag till omstrukturering av skolorganisationen”fortsätter elevminskningen under många år framöver, från dagens 1053 elever till 845 läsåret 20012/13. Minskningen påverkar varje skola i kommunen och kan avläsas i årskullarna.

SKOLA FÖR SKOLA

Skola för skola under läsåret 2009/10 gällande låg/mellanstadie:

Åkerbo: 24 elever som mest (åk 4), 14 som minst (åk 3)

Köping: 23 elever som mest (åk 2), 12 som minst (åk 1)

Rälla: 17 elever (åk 5), respektive 4 elever (åk 2)

Böda: 14 elever i skolverksamhet, samtliga i en 1-2:a

Södvik: 10 elever i skolverksamhet, samtliga i en 1-2:a

Gärdslösa: 16 elever i skolverksamhet, samtliga i en 1-2:a

Runsten: 11 elever som mest(åk 1), 5 elever som minst (åk 2)

Annons

Viktoriaskolan: 38 elever (åk 2), respektive 25 (åk 1)

Statistiken bygger på att skolan i Bredsättra stängs, att Böda och Södviks skolas elever i årskurs 3–6 omplaceras till Åkerboskolan samt att Gärdlösas elever i årskurs 3–6 omplaceras till Rälla och Köpings skola. Förskolebarnen och eleverna i Bredsättra skola flyttas till Gärdslösa.

SJU LÄRARTJÄNSTER

Sju lärartjänster försvinner i och med omstruktureringen. Förslaget planerar för uppsägning av 9,25 lärartjänster med anledning av att ”eventuell etablering av friskola leder till att ytterligare 2,25 lärartjänster försvinner”.

– I syfte att föryngra lärarkåren vore det en fördel om fem lärare erbjuds avgångsvederlag så att utrymme skapas för yngre, nyutbildade lärare, skriver utbildningschefen i förslaget.

Verksamheten delas in i tre områden: Norra området (Åkerbo, Böda, Södvik), Centrala området (Köping, Skogsbrynet, Viktoria, Slottsskolan, Kulturskolan) och Södra området (Rälla, Gärdslösa, Runsten).

LOKALER SÄGS UPP

Även lokaler friställs och försvinner som hyresutgift. Förskolan Gläntans lokaler sägs upp för flytt till ombyggda lokaler i Södviks skolan och skolan i Bredsättra ska avyttras. Det sistnämnda skapar behov på andra håll:

– I Gärdslösa skola iordningställs lokaler för ytterligare en förskolegrupp då prognosen visar på ett behov av 25 förskoleplatser hösten 2008, anmärker Maude Wollström i förslaget.

På helårsbasis beräknas personalkostnaderna sjunka med knappt 3,2 miljoner kronor. Utbildningschefen flaggar även för minskade kostnader när det gäller hyra, lokalvård och matservering. Men samtidigt finns nya utgifter:

– Kostnader för ombyggnad av Södviksskolan och Gärdslösas skolas lokaler ingår ej i underlaget, påpekar Maude Wollström vars omstruktureringsförslag passerat två manglingar i utbildningsnämndens arbetsutskott för beslut av nämnden nästa vecka, onsdagen den 13:e.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons