Småkoms rikskonferens: Värdelöst slå ihop kommuner
BORGHOLM
Kommuner i giftastankar är inget för organisationen Småkom.
– Du kan inte rädda två dåliga ekonomier genom att slå ihop dem till en, ekonomiskt sett är kommunsammanslagningar värdelöst, anser Småkoms ordförande Peter Lindroth på rikskonferens i Borgholm.
Småkom – De små kommunernas samverkan – har kaxat till sig sedan sist.
– Förra gången vi höll rikskonferens i Borgholm var för fyra år sedan och idag har vi större muskler, är än mer drivande och bedriver än intensivare lobbyarbete, säger organisationens sekreterare Ronny Svensson från Leksand, fullpumpad av självförtroende tills samtalet glider in på hockey.
Drygt 100 kommuner finns med i nätverket runt Småkom – där medlemsskommuner med över 11 000 invånare är i undantag – och den geografiska spridningen är stor.
– Under de här dagarna har vi deltagare från Örkeljunga i söder till Åsele i norr, någon var tvungen att åka hemifrån på tisdag eftermiddag för att kunna vara här till konferensstarten efter lunch igår (onsdag), berättar Småkoms ordförande Peter Lindroth från Karlsborg i en liten grymtning över de dåliga kommunikationerna till sydöstra Sverige för att snabbt tillägga:
– Men vi trivs på Öland. Här är jättefint.
LANDSBYGDEN
Småkoms arbete präglas av problemlösningar där den politiska hemvisten för en undanskymd roll.
– Arbetet i Småkom handlar mer om sakproblem och möjligheter än partipolitik. Vi är partipolitiskt obundna, säger vice ordförande Kerstin Sjöström från Nordmaling.
På agendan står typisk landsbygdsproblematik där små kommuner ofta för envis kamp mot de stora väderkvarnarna för att också belönas. Regeringens förslag till ny strandskyddslagstiftning är en seger för Småkoms hårda arbete med frågan.
– Strandskyddet i dagens form skapades för storstadsförhållanden, morrar Mi Bringsaas från Krokom kommun i nordvästra Jämtland där hon fortfarande har en halvmeter snö på tomten hemmavid.
– Andra exempel på frågor vi jobbat och jobbar med är infrastrukturen, förmånsrättsfrågan, offentlig upphandling och försäkringsfrågor, fortsätter hon, väl sufflerad av övriga styrelsemedlemmar.
Konferensen på Strand i Borgholm ger Småkom chansen att träffa makten, på inbjudningslistan finns statsråd, riksdagsledamöter, potentater från Riksbanken och diverse länskändisar som landshövdingen Sven Lindgren och länspolismästaren Olof Ersgård.
– Konferensen är ett jättebra tillfälle för att ställa frågor till statsråd och politisk sakkunniga och också för att kunna skicka med dem frågor, säger Ewa Engdahl, Högsby.
POLISFRÅGAN
Apropå poliser, Christer Aronsson, kommunalråd i Essunga kommun, har bestämda synpunkter i polisfrågan, synpunkter han delar med hela Småkom.
– Polisfrågan, frånvaron av poliser, har växt. När vi småkommuner träffas är det första som nämns just polisbristen, säger han och drar till med en anekdot från hemkommunen.
– Hemma stals polisskylten och de märkte det inte!
Bättring från polisens sida efterlyses unisont.
– Det krävs attitydförändring. För många poliser har administrationsuppgifter och sitter inne (!) i stället för att vara ute på gator och torg. Vi pratar om vardagstrygghet, det är den vi vill ha.
– Det är märkligt att det sådana skillnader på blåljuskraven. När det gäller ambulans och brandkår ska en utryckning max ta si och så många minuter, men i polisens fall kan det handla om dagar, om de kommer alls, säger Peter Lindroth.
– Och kommer de så hittar de inte, inflikar Leif Nilsson från Smedjebacken.
VÄRDELÖST
På Öland går Borgholm och Mörbylånga i giftastankar om än med varierande glöd i frieriet, hett och åtråvärt ena stunden för att en mandatperiod senare vara svalt och direkt avtändande. Småkom pekar ut annan riktning, åt särbo-hållet till.
– Trenden är samverkan. Björn Sundström från Sveriges kommuner och landsting tittade på en sammanslagning i Västerbotten och kom fram till att det ekonomiskt sett var värdelöst. Vi trodde annars att det skulle komma ett sammanslagnings-dekret från Ansvarskommitén , men efter Västerbottenexemplet la man det åt sidan, det dog, säger en inte särskilt sorgsen Peter Lindroth.
– Det går inte att rädda två dåliga ekonomier genom att slå ihop dem till en. Det vi
istället ser är mer och mer samverkan.
Organisationens sekreterare, LIF-supportern Ronny Svensson, ser även andra rörelser i Sveriges avlånga land.
– Det blir fler kommuner och inte färre. Sedan den senaste kommunreformen 1971 har det tillkommit 12 kommuner.