Annons
Nyheter

Slutsatsen i examensarbete: ”Gör ön till älgskötselområde”

Nyheter • Publicerad 21 december 2007

ÖLAND

– Gör Öland till ett älgskötselområde, älgarna bryr sig inte om några gränser och ingen vet hur de vandrar – om de vandrar.

Annons

Frida Jonsson, jägmästare uppväxt i Himmelsberga, har i ett examensarbete granskat älgförvaltningen på Öland.

Fem år av studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå avrundades med en D-uppsats för Frida Jonsson, 25. Ämne: Den öländska älgstammens förvaltning.

– Dels har jag alltid varit med pappa (den inte helt obekante Inge Jonsson, reds anm) med djuren och jakten, dels är älgar häftiga djur, säger Frida från sitt nya jobb som jägmästare på Skogsstyrelsen i Blekinge.

Himmelsberga-Fridas uppsats är nu högintressant läsning för jägarna på Öland.

– Jag kom fram till resultat som både stödjer och inte stödjer den förvaltning som bedrivs idag, avslöjar hon.

FRIDAS TRE RÅD

Arbetet avslutas med tre rekommendationer.

Gör Öland till ett älgskötselområde

– Älgstammen är inte jämt utspridd över ön. Det mest potentiella älghabitatet ligger på den norra delen av Öland och då är det inte rimligt att avskjutningen ska vara lika på den norra och södra delen. Älgarna bryr sig inte om några gränser och ingen vet hur de vandrar – om de vandrar. En fungerande förvaltning behöver vara storskalig.

Försiktig avskjutning under de närmaste åren.

Annons

– Det kommer att ta längre tid än de (jägarna) tror för att få bra reproduktion och stabil älgstam. De tror inom ett par år men det dröjer nog längre än så. Jag vill ha en försiktigare avskjutning än vad som sagts. Om stammen ska fortsätta växa måste uttaget vara mindre än tillväxten. Målet, 300 djur i vinterstam, är en helt okej siffra. Den är rimlig, men dit dröjer det några år.

Ny flyginventering

– För att kontrollera hur stammen utvecklats, är Fridas motivering.

FÖRTJÄNSTFULLT

Detaljer i dagens förvaltning får både ris och ros.

– Avlysningsjakten är bra. Mycket bättre än innan med fler än 200 licenser. Däremot anses det att man kan bedöma en älgkos ålder på hur lång mule den har, ju längre ju äldre, och går en älgko med långe mule ensam ska det vara en gallko och därmed okej att skjuta – så behöver det inte alls vara.

Reaktioner på examensarbetet?

– Många var intresserade och fått för läsning, men sedan har jag inte hört något.

I förordet konstaterar Göran Bergqvist, klövviltkonsulent på Svenska Jägarförbundet, att Fridas examensarbete ”bidrar på ett förtjänstfullt sätt till den framtida älgförvaltningen på Öland”.

Hur lång tid tog ditt arbete?

– Egentligen höll jag på, till och från, i två år och gick igenom alla faser: glädje, frustration, trötthet...allt, skrattar Frida Jonsson och tillägger: Men generellt var det roligt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons