Nyheter

Slutet nära för Sörens bröd

Nyheter • Publicerad 8 november 2006

Klockan klämtar för Sörens Bröd i Borgholm.

– Jag kör denna vecka ut, sedan är det slut för min del. Jag är seriöst orolig för att det inte blir någon fortsättning, säger konkursförvaltare Tommy Lindgren.

En vecka på nåder, därefter slut och förbi?

– Min avsikt var att göra klart i slutet av förra veckan med de anbudsgivare som ligger bakom det vi kallar anbud ett, men de brast i finansieringen. Därför kom jag och borgenärerna överens om att ge det en vecka till.

– Produktionen fortsätter till denna fredag, men sedan bakar vi inte längre, förklarar konkursförvaltare Tommy Lindgren.

Förhoppningen är att personerna bakom anbud ett löser finansieringen under veckan.

– Eller att de två andra anbuden kommer upp i nivå, i dag ligger de för lågt. Anbud ett är däremot på rätt nivå, men vad hjälper det när de inte klarar finansieringen? Bank och stat har inga orimliga krav, anser Tommy Lindgren.

Ännu har ingen av de anställda på Sörens Bröd anmält intresse för att ta över verksamheten.

– Nej, ärligt talat saknar de musklerna. Vi pratar om miljoner, ansvar, sexdagarsvecka, nattarbete...att driva bageri är en livsstil. Många av de anställda är unga eller deltidare, då är det inte lätt att ta över verksamheten.

Produktionen denna vecka är med minskad volym och koncentrerad till de stora kunderna.

– Jag har ingen lönegaranti på produktionen längre och måste ha täckningsbidrag på det vi levererar. Det måste gå runt.

– Därför kör vi endast till de stora kunderna och därför har jag också tagit väck två bilar. Transportkostnaderna är tunga, Borgholm ligger inte i mitten av världen, hävdar advokat Tommy Lindgren.

Anbud ett ger åtta personer arbete och hade vid löst finansiering inneburit omedelbart övertagande.

– Tillträde från och med i natt. Jag har en dialog med samtliga anbudsgivare och vet att ”anbud ett” fortfarande försöker lösa finansieringen.

På fredag är nådatiden oåterkalleligen över. Är läget oförändrat, med för låga/ofinansierade anbud, väntar slakt av företaget.

– Det kan bli styckförsäljning, ugn för ugn, bil för bil. Men detta sker tidigast nästa vecka, säger Tommy Lindgren, påtagligt bekymrad över framtiden för Sörens Bröd.

– Jag är seriöst orolig för att det inte blir någon fortsättning. Samtidigt, i och med denna extra-vecka, får alla möjlighet att räkna och fundera lite till.

Överhuvudtaget anser han att tidspressen, endast en månad med lagstadgad lönegaranti, är av ondo.

– På en månad ska vi konkursförvaltare hinna med allt, från en första inblick i företaget till att hitta köpare. Tidspressen gagnar inte oss i arbetet att hitta en bra och seriös köpare. Det är en idiotisk lag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.