Nyheter

Slutet nära för Runstens skola

Nyheter • Publicerad 21 september 2012

RUNSTEN/GÄRDSLÖSA

I Borgholms ekonomiska krispaket stängs Runstens skola. Samtidigt förlorar Gärdslösa skola mellanstadiet.

– Nu måste den här frågan lösas en gång för alla, kommenterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Diskussionen om framtiden för skolorna i Gärdslösa och Runsten har pågått under flera mandatperioder för att nu vara vid vägs ände. När utbildningsnämnden enligt den så kallade "Borgholmsmodellen” ska spara sex miljoner kronor tyder mycket på att Runstens skola stryks medan den nära skolgrannen i Gärdslösa tappar mellanstadiet. ”Sexorna” från hela södra upptagningsområdet inklusive Rälla skola flyttas samtidigt till Slottsskolan.

– Det är huvudspåret, bekräftar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) efter ett ”livligt” möte i Alliansgruppen där åsikterna gick isär, framför allt internt inom Centern.

– Självklart är det upprört. Det flyttar in många barnfamiljer på östra sidan och de skolor som diskuteras tappar inte elever. Å andra sidan sker det en elevminskning än en gång och besparingar måste till, kommenterar kommunalrådet.

FRISKOLA

Att just Runstens skola får stryka på foten helt och hållet sägs ha flera förklaringar, bland annat nämns stort investeringsbehov, runt 20-25 miljoner kronor, och att den ska vara mer lättsåld än Gärdslösa skola.

– Gärdslösa skola är den av de två som ökar mest och samtidigt den mest svårsålda, den är sönderbyggd med vinklar och vrår.

Försäljning av Runstens skola kan samtidigt damma av de för stunden nedlagda friskoleplanerna i området, ansökningar Skolverket upprepade gånger sagt nej till då friskolan saknat lokaler.

Tanken är att friskolan, eller det privata och lokala fastighetsbolaget som äger brandstationen i Runsten, köper skolbyggnaden.

– Att lägga ner och betala skolpeng till Mörbylånga kommun för elever som väljer skolorna i Glömminge och Gårdby istället för får våra egna skolor är inte utvecklande för Borgholms kommun, men att sälja och därmed ge möjlighet för etablering av friskola är utveckling och satsning, resonerar kommunalrådet och anser att den mångåriga diskussionen om skolarna på östra sidan måste få ett slut.

– Det är dags att en gång för alla göra något radikalt, säger hon och bjuder in den rödgröna oppositionen för samtal nästa vecka.

– Ju bredare lösning ju bättre, säger hon.

NÄRA

Moderatledaren och Allianskollegan Eddie Forsman är förespråkare för nedläggning av båda skolorna, men säger inte nej till denna lösning.

– Ibland kommer man inte ända fram, men nära. Vårt huvudspår är fem skolor i kommunen, vi är klara med vad vi vill. Det kommer inte bero på oss moderater om budgeten inte är i balans, är hans kommentar.

Skolorna i Gärdslösa och Runsten har i dag  100 elever. Hur många som vid en förändring av verksamheten väljer att passera kommungränsen är svårt att sia om.

VÄLKOMNA

För stunden får de heller inte plats.

– Nu är det fullt, men till hösten 2013 finns det plats, säger Sven Stensson (M), moderat ordförande för den mjuka nämnden i Mörbylånga.

– När vi bygger ut har vi räknat med lite elever från Borgholm, tillägger han och sticker inte under stol med att gränsöverskridande elever i detta fall är en plusvariant.

– Det är rätt bra ekonomiskt, vi gör ett överskott.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.