Annons
Nyheter

Slut på algproblemen i Degerhamn?

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2009

– Hur står ni ut med detta, var en stående fråga från gästande turister till fastboende när algtäcket låg som tätast i Degerhamns hamnbassäng. En stank av förruttnelse låg som ett lock över hela nejden och turisterna flydde. Men en pump kan lösa problemet.

Sommaren 2009, största högtyckssommaren någonsin åtminstone när det gäller antalet turister, blev en illaluktande historia i Degerhamn.

Annons

När även klimatologiska högtryck slog till och algerna började blomma blev situationen i den annars ganska trevliga lilla gästhamnen i Degerhamn helt olidlig. Stora tjocka algmassor lade sig som ett tjockt vaddtäcke i hamnen (se bild) och en gräslig stank av förruttnelse spred sig över hela nejden.

Gästbåtar på väg in vände direkt i hamninloppet och turistande husbilar flydde.

Ölandsbladet rapporterade också om situationen (7:e juli) och ordföranden i båtklubben, Sten Persson, var bekymrad. Det var inte enbart båt- och husbilsturister som flydde. Även fisken försvann till förhoppningsvis renare vattennejder.

Algtäcket i Degerhamn är nu inte ett helt nytt fenomen. Det har hänt under tidigare år också, även om just årets algattack var osedvanligt vild.

De boende i närområdet vill av förståeliga skäl inte se en upprepning av årets nästan galaktiska alginvasion. I ett upprop till Mörbylånga kommun, undertecknat av ett 20-tal fastighetsägare, kräver man att:

”förberedelser vidtages så att alger och andra föroreningar som kommer in i hamnen omgående kan omhändertas.”

Man ger också en målande bild hur läget var under algperioden i somras:

”Vi har vid många tillfällen och under lång tid fått utstå den ohyggliga odör som uppstår när alger och annat blir liggande i hamnen under hela förruttnelseprocessen...Många av oss har haft gäster som undrar hur vi kan stå ut med detta.”

Men kan inte naturen själv hjälpa till? Räcker det inte med att vindarna vänder bort från den envisa sydväst som annars präglar förhållandena i Kalmarsund?

Nej, just i Degerhamn är förhållandena sådana att även om det skulle blåsa runt hela horisonten så stannar algtäcket envist kvar i den inre bassängen, alltså där småbåtarna förväntas parkera.

Annons

Men det finns lösningar.

Man kan använda pumpar som ligger precis i vattenytan och suger in ävjan för att därefter blåsa ut äckel-päcklet på lämpligt ställe.

– Och så vitt jag förstått kan man få hjälp med investeringen. Det faller under så kallad stöd för landsbygdsutveckling, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) som tagit de av Degerhamnsbornas rop på hjälp.

Kent Ingvarsson lovar också:

–Kommunen ska titta närmare på problemet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons