Nyheter

Slottsskolan till Mejeriviken

Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

BORGHOLM

Slottsskolans flytt går till Mejeriviken.

– Arbetsutskottet klippte till direkt på Borgholmsalternativet och Mejeriviken, berättar utbildningschef Lars Bylund.

Länge var den nedlagda skolan i Södvik flyttalternativet nummer ett för Slottsskolans kommande renoverings-evakuering. För drygt en månad sedan en månad sedan lanserades Borgholmsalternativet: att hyra in baracker för placering någonstans i Borgholm, kanske Mejeriviken, möjligen på Kapelludden.

TVÅ PAVILJONGER

Nu har ledningen för utbildningsverksamheten kommit till beslut.

– Mejeriviken. Arbetsutskottet klippte till direkt på Borgholmsalternativet och Mejeriviken, rapporterar Lars Bylund, utbildningschef i Borgholm och utredare av flytt-alternativen.

I den bylundska utredningen sägs att två tvåvåningspaviljonger hyrs in för placering bakom mejeriet.

– Där kan den huvudsakliga verksamheten bedrivas, säger Lars Bylund och berättar att administrationen flyttas till kommunens HSB-lägenheter vid Tullgatan medan slöjdverksamheten intar Köpings skola. Idrottshallen, matsal, och bibliotek används som i dag och hemkunskapen kan vara kvar på Slottsskolan under två av det tre terminer långa ombyggnads- och renoveringsarbetet.

SÄLJAS?

Flytt till Södvik hade varit en billigare lösning. Enligt utredningen hade nitton månader på norra Öland kostat 6,7 miljoner kronor medan Borgholmsalternativet går loss på drygt 7,7 miljoner kronor.

– Men Södvik hade inneburit ett antal nackdelar, säger Lars Bylund och räknar upp faktorer som långa och kostsamma skolskjutsar, mer restid för personalen, ingen tillgång till bibliotek eller fullstor idrottshall, svårt att synka fritidsintressen för eleverna med mera, med mera.

– Dessutom kan vi inte hålla 45-minutersregeln för alla elever, påpekar utbildningschefen och ser en fördel för kommunen i sin helhet att Slottsskolan inte flyttar norrut.

– Därmed kan Södviksskolan omedelbart säljas.

BRUTTO

Södviks-alternativet möttes av protester från föräldrarhåll och vad Ölandsbladet erfar ska även berörda lärare ha uttryckt missnöje med att arbeta 2,6 mil norrut.

– Det fanns ”hot” om att ta tjänstledighet i ett år, berättas det för Ölandsbladet.

Lars Bylund flaggar för att 7,7 miljoner kronor är en osäker siffra, med stor mannamån.

– Barackkostnaden är hämtad från endast en leverantör, det kan bli andra siffror när vi går ut på EU-upphandling. 7,7 miljoner kronor är en bruttokostnad, där jag till exempel inte räknat bort kostnader vi slipper på Slottsskolan, som uppvärmingskostnader.

Totalt behövs cirka 1 500 kvadratmeter barackyta. I utredningen är månadshyran beräknad till 250 000 kronor.

Evakueringskostnaden inryms i, efter rykande färskt beslut av kommunstyrelsen, totalinvesteringen på Slottsskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.