Nyheter

Slottsskolan flyttar till Södvik

Nyheter • Publicerad 22 september 2009

All högstadieutbildning i Borgholms kommun finns inom något år på norra Öland.

Ett försenat aprilskämt?

Nix.

– Södviks skola är det mest intressanta alternativet för dagen, säger skolchefen Lars Bylund inför renoveringen av Slottsskolan där runt 250 elever plus personal måste utlokaliseras under tre terminer.

Slottsskolan i Borgholm har under många år nödtorftigt lappats och lagats för att klara nya elevkullar, nu går det inte längre.

– Helt oacceptabelt skick, det regnar in, fönster måste skruvas fast, ventilationen fungerar inte, takstolarna är impregnerade och giftiga, räknar skolchefen Lars Bylund snabbt upp.

I kommunens investeringsplan finns projekt Slottsskolan med som en 30-miljonersutgift över två år.

– Jag är ingen byggmästare, men enligt Borgholm Energi måste hela skolan tömmas eftersom tjocka väggar ska knackas ner, ventilationen måste bort och taket ska rivas. I tid pratar vi vår- och höstterminen 2011 samt vårterminen 2012, berättar skolchefen Lars Bylund.

Efter att ha tittat på, och ratat, Ekbacka som tänkbart flyttalternativ sneglar skolledningen norrut.

Och gillar vad man ser i Södvik.

– Jag ser Södviks skola som det mest intressanta alternativet, där få vi allt på ett ställe och utan större ingrepp, berättar Bylund.

”Allt” innebär fullt hus i såväl befintlig skola som:

– Asfaltplanen framför skolan rymmer fyra till fem två-våningspaviljonger för undervisning. Totalt behövs elva klassrum för 250 elever plus personal.

– Den stora fördelen med Södvik är att du flyttar Slottsskolan intakt, med allt på ett och samma ställe.

Ödets ironi är att just Södviks skola, nyligen nedlagd, i så fall räddar Borgholms center för högstadieverksamheten.

– Då kommer all högstadieutbildning i Borgholms kommun att ske på norra Öland under 1,5 år. För Södvik kan det bli ett riktigt lyft, konstaterar skolchef Bylund glatt.

Även Åkerboskolan bedriver högstadieverksamhet.

För stunden, innan kommunledningen sagt sitt, finns två alternativ för Slottsskolans ombyggnad. Ett ”gör-det-som-behövs“ och ett ”så-vill-vi-ha-det“. Det sistnämnda med rejäl prislapp.

– Antingen renoveras skolan som den är, där man byter ut det som behöver bytas ut och då får vi en fräsch 7 - till 9 - skola, men det har inte hänt någonting ur pedagogisk synpunkt, där är vi kvar på 60-talet.

– Eller så väljs det pedagogiska alternativet, vilket utbildningsförvaltningen tittar på, och bygger ut med cirka 800 kvadratmeter, en utbyggnad för dagens pedagogik.

Kostnad?

– Alternativet där egentligen inget förändras hamnar runt 30 miljoner kronor. Det pedagogiska alternativet kostar mellan tummen och pekfingret och enligt Borgholm Energi ytterligare 20-25 miljoner kronor.

Slottsskolans renovering och utbyggnad skulle därmed formligen sluka Borgholms investeringsbudget för flera år framöver.

– Frågan är vad har vi råd med. Det sätter gränsen, säger Lars Bylund.

För budgetberedningen kom denna 60-miljonerspropå som en total överraskning under budgetmötet i Böda i slutet av förra veckan.

– Och det blev tvärstopp. Det som gäller är det alternativ vi pratat om hela tiden – 25-30 miljoner kronor över två år, något annat finns inte, några andra beslut är inte fattade, säger moderatledaren Eddie Forsman.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.