Nyheter

Slarv gav lägre a-kassa

Nyheter • Publicerad 26 januari 2009

Arbetsförmedlingen hade anvisat en man att söka ett jobb. Det gjorde mannen, men fick några veckor senare ett brev där det stod att han inte sökt jobbet. Därmed förlorade han delar av sin a-kassa. Justitieombudsmannen, JO, kritiserar nu handläggningen av ärendet.

Arbetsförmedlingen i Färjestaden uppmanade mannen, hemmahörande i Mörbylånga kommun, att söka ett jobb före ett visst datum. Det gjorde mannen och meddelade detta till arbetsförmedlingen. Några veckor senare fick han dock ett brev där det stod att han inte sökt tjänsten och att arbetsförmedlingen hade förmedlat detta till mannens a-kassa. Han kontaktade därför arbetsförmedlingens kontor och meddelade återigen att han sökt tjänsten samt uppmanade dem att återkalla den felaktiga underrättelsen till a-kassan.

Två veckor därefter beslutade arbetsförmedlingen att återkalla underrättelsen. Men detta fick inte a-kassan information om förrän mannens arbetslöshetsersättning redan var nedsatt.

Arbetsförmedlingen hävdar till sitt försvar att de kontrollerat med Mörbylånga kommun, där tjänsten var utlyst, om mannen hade sökt tjänsten. Men hans namn fanns inte med på listan över sökande. Senare skulle det visa sig att kommunen missat att listan över sökande var dubbelsidig, och därför endast skickat den ena sidan till arbetsförmedlingen.

Mannen anmälde ärendet till JO. Han är dels kritisk mot att beslutet nådde a-kassan för sent, och dels att arbetsförmedlingen aldrig kontrollerade uppgifterna om att han sökt jobbet på Mörbylånga kommun.

Arbetsförmedlingen medger att de brustit i sina rutiner på tre punkter.

• Kontrollerade aldrig med arbetsgivare eller mannen att han sökt jobbet.

• Innan underrättelse skickas till a-kassan ska den sökande ges möjlighet att komma med invändningar.

• Återkallelsen av underrättelsen till a-kassan skickades först två veckor efter att beslutet hade tagits.

Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger är kritisk mot arbetsförmedlingens handlande:

”Det har inte lämnats någon förklaring till varför beslutet inte omgående expedierades till arbetslöshetskassan. Jag kan konstatera att handläggningen inte var tillfredsställande och att myndigheten förtjänar kritik för detta.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.