Annons
Nyheter

Skyltar, skyltar – åter skyltar!

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2007

ÖLAND

Den som kört längs Ölands vägar har sett reklamskyltar om diverse affärer och aktiviteter. Men långt ifrån alla har tillstånd för att stå där dem står.

Annons

I början av sommaren annonserade Vägverket i Ölandsbladet om otillåtna skyltar:

”Antalet otillåtna skyltar invid vägarna ökar. Skyltarna kan försämra trafiksäkerheten och förfula naturen. För att få sätta upp en skylt vid vägen behövs alltid tillstånd. Det gäller även skylt som sätts upp på kärror och liknande.”

– Vi har en entreprenör som har till uppgift att plocka ner skyltarna som stör trafiken, säger Björn Svensson projektledare på Vägverket Sydost, som även ser svårigheten i det arbetet.

– Det är en skog av skyltar på Öland och det är en omöjlig uppgift att plocka ner alla. Det är ett evighetsarbete.

RÄTTVISEFRÅGA

Inom vägområdet är det Vägverket som har ansvar för skyltar och kan plocka bort dem. Utanför vägområdet och om det är detaljplanlagt området är det kommunen som ska ge bygglov. Utanför vägområdet och om det inte är detaljplanlagt området är det länsstyrelsen som man ska söka tillstånd hos. Gunlög Magnusson trafikingengör på Vägverket Sydost menar att det här med skyltar, först och främst är en rättvisefråga.

– Det är de som söker tillstånd, får det och betalar för det och så finns det de som sätter ut skyltar ändå, och inte betalar.

Björn Svensson understryker att skyltarna längs vägarna, trafikmässigt, innebär en fara.

– En skylt kan skymma sikten och det kan bli incidenter av det. Man tittar på skylten och får fokus på det och inte på vägen.

POLISANMÄLAN

Annons

”Skyltar som sätts upp utan tillstånd kommer att tas ner. Otillåten skyltning som är särskilt trafikfarlig kan komma att polisanmälas och beivras.”

– Om man sätter upp dem på en trafikfarlig plats kan man polisanmälas. Men det är främst om det är återkommande, säger Björn Svensson.

Honom veterligen har dock ännu ingen blivit polisanmäld för detta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons