Annons
Nyheter

Skyller rattfylla på målarfärg

Nyheter • Publicerad 29 februari 2012

NORRA ÖLAND

En 69-årig man från norra Öland har dömts för rattfylleri. Vid blodprovet hade han 1,68 promille i kroppen. Mannen skyller detta på båtmålning kvällen innan och spritdrickande efter körningen.

Annons

Men mannen skyller på att han hade målat sin båt, med färg som innehåller etanol, kvällen innan polisen kontrollerade hans promillehalt i blodet. Målningen ska ha skett i hans garage som har dålig ventilation och han andades in ångorna.

Dagen efter tog han bilen och skulle göra lite ärenden. Han hade inte druckit någon alkohol innan.

När han kom hem tog han några klunkar ur sin koskenkorva flaska, cirka 15 centiliter, och gick sedan och vilade sig. ”Detta var det enda jag hade druckit den dagen“, säger han.

MÅSTE FÖRTÄRAS

En tre kvart senare knackade polisen på dörren.

Målningen från kvällen innan var anledningen till att promillehalten var så hög, hävdar 69-åringen.

Tingsrätten har tagit hjälp av en toxikolog för att ta reda om 69-åringens förklaring kan stämma. Vilket den inte gör.

– Jag har aldrig hört talas om att det skulle gå att uppnå några mätbara koncentrationer genom att inandas något som innehåller alkohol. Den måste förtäras, säger toxikologen.

Hon är helt säker på det.

HELT OSANNOLIK

Annons

Alkoholhalten var så hög att det räcker inte med de 10-15 centiliterna vodkan som han hade druckit efter körningen. Det skulle maximalt kunna förklara 0,94 promille. Det innebär att han borde minst ha haft 0,74 promille vid körningen.

Tingsrätten anser att historien om målarfärgen är helt osannolikt. Däremot att han hade druckit 15 centiliter starksprit efter körningen måste de godta. Eftersom det saknas bevis som omkullkastar uppgiften.

De litar på toxikologens uppgifter och bedömer att han hade åtminstone 0,74 promille i kroppen vid körningen. Därför döms han för rattfylleri av normalgraden.

Straffet blir 100 dagsböter å 70 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons