Nyheter

Skrivelse gav resultat

Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

MÖRBYLÅNGA

I början av mars uppmärksammade ortsbor i Gårdbytrakten ett mystiskt föremål ute till havs. Oron var stor för eventuell miljöfara, men ansvariga myndigheter reagerade oerhört långsamt.

Annars är lagstiftningen ingalunda oklar när det gäller främmande föremål till havs:

Sjöfartsverket har huvudansvaret för att ta hand om och bärga föremål, medan Kustbevakningen har ansvaret för att hantera händelser som fordrar miljöräddningstjänst.

Och det var kanske just detta att två olika myndigheter inblandade som medförde att ingenting hände under nära två veckors tid.

I Mörbylånga var såväl medborgare som myndigheter, i det här fallet miljö- och byggnadsförvaltningen, oroade över eventuellt läckage av miljöfarliga ämnen. Men ingen kunde förstås veta något säkert så länge inte föremålet bärgades eller togs om hand om på annat sätt.

DÅLIG REAKTION

Till slut rullade Kustbevakningen in och tog en sig en närmare titt p föremålet. Det konstaterades då att objektet var en rysk flytboj modell jättelik (vikt cirka ett ton) som slitit sig.

Alla drog en lättnadens suck, men i Mörbylånga ansåg man att det tog alldeles för lång tid att kunna dra denna suck av lättnad.

Från kommunen utgick ett ampert brev ställt till regeringen där man starkt ifrågasatte berörda myndigheters reaktionssnabbhet.

INTE BÄSTA SÄTT

Från regeringskansliet (försvarsdepartementet) har nu ett hovsamt och märkligt nog ödmjukt svarsbev anlänt till den södra ö-kommunen.

Man börjar med ett glatt: ”Tack för ert brev!”, varpå man hävdar att man låtit flera olika myndigheter ta del av kommunens brev. Dit hör exempelvis ’Enheten för samordning av samhällets krisberedskap’.

I sak är man helt ense med Mörbylånga kommun:

”Den operativa hanteringen av denna händelse har inte hanterats på bästa sätt...”

Och vad ska man då göra åt saken?

Jo, ansvariga departement kommer att ha en ”dialog med myndigheterna om denna händelse för att säkerställa att den uppkomna situationen ej upprepas i framtiden.”

Fan tro’t sa Rellingen...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.