Nyheter

Skördfestens grundare kritiserar kommunen

Nyheter • Publicerad 7 oktober 2011

 

BORGHOLM

Skördefestens grundare Sven Ekberg är mycket kritisk till kommunledningens agerande i husbilsfrågan.

– Det var ett mycket korkat beslut att stänga marknadsplatsen. Under Skördefesten ska Öland hälsa alla besökare välkomna och inte sätta upp hinder, säger Sven Ekberg till Ölandsbladet.

I ett inlägg på Facebook går initiativtagaren till Skördefesten till hårt angrepp mot kommunledningen i Borgholm.

”Men hur tänkte de politiker i Borgholm som försvårade, ja omöjliggjorde, för massor av husbilsägare att parkera i stan. Inte är det med stockar (!) och förbudsskyltar man hälsar festbesökare välkomna? Ärade politiker - ni orsakade stor irritation, kaos och dålig stämning bland en stor grupp besökare och borgholmsbor. Skärpning - eller vill ni inte att Borgholm ska vara en öppen och välkomnande stad - navet i den stora festen?”, skriver han.

– Självklart står jag för det, säger Sven Ekberg när Ölandsbladet kontaktar honom.

– Det var ett mycket korkat beslut att stänga marknadsplatsen. Under Skördefesten ska Öland hälsa alla besökare välkomna och inte sätta upp hinder. Detta var smolken i glädjebägaren under en annars fantastisk Skördefest.

SVÅRT

Med cirka 400 färre husbilsplatser på grund av stängd marknadsplats rådde en smärre husbilsinfarkt i Borgholm under Skördefest-lördagen där yttre hamnen beskrivs som en mardröm för räddningstjänsten.

– Det var så packat att skulle en husbil ”längst in” ta sig därifrån måste de som stod ytterst flytta på sig först, annars gick det inte. Det var fullpackat, ren anarki, sägs det till Ölandsbladet.

– Så där får det inte se ut i fortsättningen. En räddningsinsats hade blivit oerhört svår, konstaterar polisman Thomas Lönnqvist.

Även andra ytor i Borgholm ockuperades av husbilar under Skördefestens stora dag. ”Avspärrade” Resedan, Bäckmans park, Norra parken - överallt husbilar.

– De hade ingenstans att ta vägen och då blir det så här, nu vet vi, det blev oorganiserat med husbilar över hela stan. Skördefesten är verkligen en husbilsaktivitet. Det behövs en större avlastningsyta, självklart är det så, kommenterar Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi.

GRÖT

Ölands räddningschef Bengt Andersson var ”runt och tittade på fredagen” för att finna säkerhetsläget gott.

– Då såg det bra ut, husbilarna verkade hålla hyfsade avstånd mellan varandra. Men jag var inte ute på lördagen, säger han för att ge ett råd till kommande skördefester.

– Det kan gröta ihop sig vilket inte är bra, då vore det önskvärt med öppna platser där husbilarna kan stå.

ÖPPET

Skördefestens pappa Sven Ekberg vet vilken yta som ska användas.

– Man måste bereda plats för husbilarna som bara ökar och ökar och har vi då en sådan fantastisk plats som marknadsplatsen ska den givetvis hållas öppen, säger han.

Politiskt har husbilskaoset och den stängda marknadsplatsen utmynnat i en interpellation där Ölandspartiet undrar hur kommunledningen tänkte när de fattade sitt beslut.

Se även insändare sidan 11.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.