Annons
Nyheter

Skördefesten 2007: Många kom och flera åkte ”frisläng”

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2007

ÖLAND

– Min absoluta uppfattning är att det varit fler besökare än tidigare.

Annons

Det säger skördefestgeneralen Jörgen Areskough när han efter helgen ska försöka summera sina intryck från Ölands Skördefest 2007.

Vägverkets siffror på antalet bilar på Ölandsbron kommer inte förrän senare i veckan, men Jörgen tror på rekord. Inte minst med tanke på alla husbilar som gästat Öland under helgen.

– Det var otroligt mycket husbilar.

TROTSADE VÄDRET

Trots fredagens busväder var det många som hittade ut i konstnatten:

– På en del ställen vi var på var det mer folk än någonsin. Tänk då på hur det hade varit om vädret varit lika bra som det var förra året, funderar Jörgen Areskough.

Den 11 oktober är det efterfest på Strand hotell, då intrycken från årets skördefest ska samlas. Även om mycket är bra, finns det också saker som inte platsar på någon topplista.

– I år har det varit fler deltagare än någonsin som varit med utan att de är medlemmar i skördefesten, suckar Jörgen Areskough.

Dessa aktörer, bland annat några restauranger, åker alltså frisläng och Areskough anser att det är ”svårt att fler drar nytta utan att vara med”.

TRAFIKPROBLEM

Annons

Ett annat problem under skördefesten är utfarten från Borgholms slott, något som drabbade de tusentals besökare som besökte Fårets dagar på slottet. Redan förra året var skördefesten i kontakt med polisen som samtyckte till tillfälliga trafikljus för att lösa trafiksituationen under helgen. Därefter fördes ärendet vidare till Borgholms kommun för vidare handläggning tillsammans med Vägverket. Några veckor innan årets skördefest kom beskedet från Vägverket att det är ogenomförbart att ha tillfälliga trafikljus.

– Men det borde inte vara omöjligt att lösa det, anser Jörgen Areskough.

Nu är det ju inte bara vid Fårets dagar som det är bökigt att ta sig ut i trafiken från slottet, framförallt om man ska norrut. Allt fler röster höjs för en permanent rondell för att komma till rätta med situationen:

– En rondell vore det allra bästa, menar också Jörgen Areskough.

SMOLK I BÄGAREN

En smolk i glädjebägaren för skördefestens personal var att någon stal bland annat skördesmycken och t-shirts under den avslutande paraden i Färjestadens hamn.

– Bordet stod obemannat en kort stund och då var det någon som knyckte alla grejerna, säger Jörgen Areskough.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons