Annons
Nyheter

Skördefestavtalet undertecknat

Nyheter • Publicerad 15 april 2009

Överlåtelseavtalet mellan Kommunalförbundet och Skördefestens Vänner är vederbörligen undertecknat – dock ännu inte ratificerat av respektive fullmäktige. Öländska skattebetalare lär dock inte slippa notan på i runda slängar tre miljoner kronor.

Det har varit ovanligt tyst om Skördefesten ett bra tag nu. I och för sig kan det förstås vara ett bra tecken inför framtida fester. Men det finns fortfarande några kommande rubrikvänliga Skördehändesler att invänta – affären i sig, samt en kommande skatterevision.

Annons

Överlåtelseavtalet – ” en riktigt dålig affär”, enligt kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) – mellan Ölands Kommunalförbund och Ölands Skördefest AB (under bildande) är visserligen undertecknat av alla parter, men avtalet måste ratificeras av respektive fullmäktige.

– Hos oss i Mörbylånga lär det väl inte bli några problem, tror Kent ingvarsson.

Men?

– Det är inte helt säkert att det blir helt ”överklagningsfritt” i Borgholm.

Finns det då fog för att någon förtroendevald skulle misstycka över att Skördefesten blir en mer privat huvudbry?

Det skulle i så fall vara själva uppgörelsen i sig.

– Jo, det är en dålig affär som skattebetalarna får stå för, medger Kent Ingvarsson.

Vari består då den ”dåliga affären”?

Dels säljer Ölands Kommunalförbund något som i bokslutet är värderat till 1,9 miljoner kronor för en krona, dels lovar man att betala 650 000 kronor för denna usla affär– paragraf 9.1: ”säljaren förbinder sig att till Kommanditbolaget eller till Köparen, om köparen så anvisar, tillskjuta 650 000 kronor”.

Säljaren, alltså i praktiken skattebetalarna, ska också svara för ”eventuellt tillkommande inkomstskatter, arbetsgivaravgifter eller andra särskilda avgifter som belöper på tid före tillträdet” (1 januari 2009, red.).

Annons

Den sistnämnda punkten är inte helt klarlagd än. En skatterevision är utlovad i slutet av denna månad, och det ryktas från mer eller mindre insatta källor att slutsumman för en av skördefestarnas bilåkande med mera kommer att landa på 400 000 kronor. Kommunalförbundet, skattebetalarna, skulle då få punga ut med lite drygt 100 000 kronor i arbetsgivaravgifter och andra avgifter.

Kent Ingvarsson tror själv att ”det rör sig om någonstans kring 50 000 kronor”.

Kontentan blir hursomhelst att Skördeaffären lär hamna på den öländska topplistan över ”worst-business-deal-ever”.

Men varför kunde inte beslutsfattarna redan från början ha låtit saker och ting ha sin naturliga marknadsmässiga gång – det vill säga i värsta fall konkurs?

– Vårt förslag, alltså vi i Mörbylånga, ville släppa det hela och göra en omstart, hävdar Kent Ingvarsson.

– Men en majoritet i norr, med Lisbeth Lennartsson (C) i spetsen ville annorlunda...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons