Skolneddragningar: Nu är Södviks skola på tur
BORGHOLM
Skolorna i Södvik och Bredsätra/Gärdslösa riskerar att stängas helt eller delvis till hösten 2008.
– Jag har i uppdrag se över skolorna på grund av elevminskningen och tittar på Södvik i första hand, berättar Maude Wollström, utbildningschef i Borgholm.
Krasst uttryckt är Maude Wollström ute på neddragningsðturné. Nyligen fanns utbildningschefen på skolan i Södvik för att träffa personal och föräldrar och fler möten väntar.
– Jag förbereder mitt förslag, omstrukturering av skolorganisationen, genom att åka ut och träffa personal och föräldrar. I Södvik har jag träffat personalen och föräldrarstyrelsen och ett föräldrarmöte är inplanerat. I Bredsätra/Gärdslösa har jag träffat personalen och ska ha ett möte med föräldrarföreningens styrelse.
BÖDA SKOLA BANTAS FÖRST
För knappt två månader sedan fick Böda skola sin dom i den pågående bantningen av kommunens skolor – från och med höstterminen 2008 stängs mellanstadieverksamheten för flytt till Åkerboskolan en mil söderut. Tretton elever berörs när kommunens minsta skola tvingas skära ner på grund av allt färre barn. På listan över nedläggningshotade/synade skolor finns även:
* Gärdslösa skola – har enbart mellanstadieundervisning med totalt 22 elever läsåret 2008-2009. Flyttas 2008 till Bredsätra skola?
* Bredsätra skola – i dag förskole- och lågstadieverksamhet med 30 barn 2008/2009. Räddas i och med stängningen av Gärdslösa skola? Lösningen kan också bli den omvända, att Bredsätra-barnen flyttas till Gärdslösa.
* Södviks skola – har nästan halverat elevantalet sedan millenieskiftet. Förskolan samt låg-och mellanstadieverksamheten har 2008/2009 endast 39 elever. Delar av eller hela verksamheten flyttas till Åkerboskolan?
* Rälla skola – mycket dyster elevutveckling, från 102 elever 1999/2000 till 69 läsåret 2008/2009. Ska enligt utbildningsförvaltningens prognos ha 54 elever 2012/2013. Räddas av att kommunledningen anser skolan som strategisk viktig i satsningen på bostadsområde i närliggande Stora Rör.
”INGA SKOLOR LÄGGS NER”
Undantaget i den branta nedförsbacken för kommunens småskolor är skolan i Runsten, bygdens popularitet bland inflyttare medför att antalet elever stadigt legat runt dryga 50 för att även göra så, enligt prognoserna, i flera år framöver. I övrigt dystert, därav utbildningschefens uppdrag.
– Vi måste anpassa organisationen efter elevminskningen och för mig är det i helt och hållet i pedagogiskt syfte, elevgrupperna är för små.
Maude Wollström betonar noga att ”inga beslut är fattade” och ”inga skolor ska läggas ner”.
– Mitt förslag, som ska upp på bordet den 23 maj, handlar inte om att lägga ner, utan om omstrukturering och det till hösten 2008. Ingen skola ska stängas helt...ja, det skulle vara den i Bredsätra då, där får vi ser hur vi gör. Målet är behålla skolorna, att de står kvar när alla barnfamiljer flyttar in. Den inflyttningen måste vi tro på.
ORO MEN UTAN PROTESTER
Till skillnad från nedläggningshot mot skolor i Mörbylånga kommun möts liknande planer i Borgholms kommun av få och ljumma reaktioner. Skolförvaltningen barrikaderas knappast av protesterande upprörda föräldrargrupper förenade i talkörer med plakatförsedda skolbarn.
– Det gäller att vara tydlig, att ha dialog och att lyssna samt att ha god framförhållning, vilket vi har. Här handlar det om förändring till höstterminen 2008 och det finns gott om tid för diskussion och bearbetning, ger Maude Wollström som förklaring till det lugna tonläget.
– Samtidigt känner föräldrar och personal oro. För personalen handlar det om arbetstillfällen medan föräldrarna mer undrar över praktiska frågor, som skolskjutsar och hur de små ska fixa den saken.
Inget om att bygdens framtid står på spel?
– Bara lite sånt, men man inser att skolan har få elever och att omstruktureringen och förslaget därmed är realistiskt.