Annons
Nyheter

Skolklockan ringde in för Isac

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2007

GLÖMMINGE

Torsdag morgon. Klockan slår 8.20. Ballonger omger en röd dörr som leder in till ettornas klassrum. Inom dessa fyra väggar kommer Isac Ahlsén att möta en helt ny värld. Det är här han ska lära sig skriva, läsa, räkna – och sedan leka så mycket han orkar.

Annons

Isac har sin bänk längst bak till höger, med utsikt över alla klasskompisar och läraren Ann–Louise Persson. Till sin hjälp under lektionerna har Ann–Louise fritidspedagogen Ammi Bjerlin och elevassistenten Ulla Hultenius. Men nog om de vuxna. För i skolan är det trots allt barnen det handlar om.

RUMMET STÄDAT FÖR ATT SKRIVA

Under sommaren har Isac och hans farmor byggt ett stort slott av lego över hela hans rum, men inför skolstarten har slottet fått flytta till tv–rummet.

– Jag har städat mitt rum så att jag kan skriva lite, säger Isac.

Men framför allt är han nyfiken på ämnet matte.

– Min syster Anna har sagt att det är roligt, berättar han.

Skoldagen börjar klockan 8.20. Alla barnen har med sig varsin sittkudde som de lägger på golvet bredvid en lapp med deras namn. På så sätt bildar de en cirkel runt Ann–Louise, som går igenom dagens schema innan det är dags för en stunds läsning. Barnen sugs in i berättelsen om tygtigern Lukas och dockan Malin. Några sidor hinns med innan klassen delas upp i två grupper.

Isacs grupp har fritidstid och tillsammans med Ammi och Ulla korsar de skolgården för att ta sig till fritids. Barnen samlas i ett litet rum längst in. Färgglada flygdrakar pryder väggarna. Efter en kort samling är det fri tid och inom några sekunder står Isac vid fotbollsspelet, tillsammans med kompisarna Matilda och David. Isac är skicklig på att snurra pinnarna så att de små röda fotbollsspelarna kan sparka bollen i rätt mål.

– Snart har vi vunnit, säger han leende.

FÖRSTA SKOLDAGEN GÅR SNABBT

Annons

Tiden går snabbt, dagens första lektion närmar sig sitt slut. Men först ska alla barn gå ut till klassens eget trädgårdsland, där de i våras planterade pumpa, potatis, lök och en del annat. Barnen letar men ser inga pumpor ännu, förhoppningsvis hinner de växa fram innan Skördefesten i slutet av september. I potatislandet syns däremot resultat, flera potatisar har letat sig upp ur jorden och ligger väl synliga.

– Men de här som har blivit gröna är giftiga så de får ni inte äta, informerar Ammi.

När skolklockan ringer vet Isac och hans kompisar vad som gäller, nu är det rast! De flyger fram genom sand, uppför klätterställningar och utför rutschkanan. Efter en kvart står hela klassen redo att gå in i klassrummet igen. Men då berättar Ann–Louise att hela skolan ska samlas ute på skolgården, för de ska få en överraskning. Sakta börjar alla elever räkna till 100, men innan de hunnit riktigt klart hörs den välbekanta melodislingan från...

– Ja! Glassbilen! jublar de 137 barnen och många klappar i händerna.

Färgglada, skruvformade isglassar delas ut och Isacs klass slår sig ner i en ring och mumsar. Några faddrar som går i fjärde klass kommer förbi och hälsar på.

Så har skoldagens första förmiddag gått. Efter lunch väntar ombytta roller för klassens två grupper. Då är det dags för Isacs grupp att vara i klassrummet med Ann–Louise och färglägga de namnskyltar som kommer att pryda deras skolbänkar under hela första året på Glömmingeskolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons