Annons
Nyheter

Skolinspektionen kritiserar Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 21 september 2011

MÖRBYLÅNGA

Skolinspektionen har gjort ett nedslag i Mörbylånga kommun. Utbildningsminister Björklund (FP) har aviserat hårdare tag och en uppryckning av hela skolväsendet. Något som möjligen avspeglas i dessa inspektioner.

Annons

Skolinspektionen har under en tid ägnat sig åt att närstudera Mörbylånga kommuns samtliga skolor och institutioner inom utbildningssektorn.

Givetvis är inte just Mörbylångas skolväsende utsatt för särskild omsorg av insektionen, liknande undersökningar pågår över hela landet. Men utbildningsminister Jan Björklunds (FP), energiska försök till en uppstramning av hela det svenska skolväsendet (som i internationella mätningar inte hör till de bättre...) medför förstås att Skolinspektionen lägger ännu mer krut på att kontrollera läget på den svenska utbildningsfronten.

Hur klarar sig då Mörbylånga?

Ja, det beror på vilken sida av gär’sgården man befinner sig. Inspektionen raddar upp en katalogaria av fel och brister. Dit hör exempelvis att elever i åk 9 inte når målen i samtliga ämnen, att det finns lärare som är obehöriga, och att kommunen inte alltid följer upp och utvärderar verksamheten inom skolområdet.

Ordföranden i barn- och ungdomsutskottet (före detta skolnämnden), Sven Stensson (M) säger däremot:

– Jag tycker vi klarar oss bra. I det stora hela är läget positivt och vi får faktiskt beröm för våra förskolor.

OBEHÖRIGA LÄRARE

Men är det inte ett problem att ett antal elever – Skolinspektionen noterar 13 procent i åk 9 – inte når målen i samtliga ämnen?

Sven Stensson håller till viss del med, men påpekar också:

– Jag hävdade inför inspektionens ledamöter att vi klarar av att lotsa 95 procent av eleverna till gymnasiebehörighet. Men de sa något i stil med ”det finns en siffra som heter 100”.

Annons

Sven Stensson är övertygad om att 100 procents måluppfyllelse är näst intill en utopi.

– Människor är olika. Jag tror inte att det går att uppnå full ”perfektion” – inte ens i skolan.

Att det finns lärare som saknar formell kompetens är ett handfast problem som man inte kan negligera. Senast 2015 ska samtliga lärare ha en legitimation som visar deras behörighet.

Det finns lärare på högstadiet Skansenskolan som saknar utbildning för att undervisa i de högre årskurserna.

– Och vi håller på med en kartläggning av problemet. Men det går att lösa med fortbildning, påpekar Svens Stensson som hoppas på statliga pengar för detta.

HÅRD SKRIVNING

Den kritik som Skolinspektionen riktar mot officerskåren vid skolfronten, rektorerna, om att de slarvar med återrapportering och slirar på beslut om särskilt stöd till behövande elever mer mera, förstår inte Svens Stensson alls.

– Där har de tagit i med alldeles för hårda skrivningar. Så den kritiken tar jag inte alls åt mig.

Svens Stensson accepterar inte heller Skolinspektionens påpekande:

”Kommunen följer inte upp och utvärderar sina verksamheter i tillräcklig omfattning för att kunna ta tillvara och omsätta dessa åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen.”

Annons

– Följer inte upp? Det är precis vad vi gör - jämt och ständigt.

LETA FEL

På ett område håller Sven Stensson dock med Skolinspektionen i dess kritik – fritidshemmen.

Enligt inspektionen har ansvariga i kommunen inte i tillräcklig utsträckning analyserat om barngrupperna på ’fritids’ har en sammansättning och storlek som ger förutsättningar för en bra verksamhet.

– Där får vi faktiskt ta oss i kragen. Fritidshemmen kostar en hel del och vi får helt enkelt se till att vi får valuta för pengarna.

Som redan antytts tar Sten Stensson annars ganska lätt på Skolinspektionens kritik.

– De är bara ute efter att leta fel. Men hos oss hittade de inga. Åtminstone inga tyngre saker.

Barn och ungdomsutskottet ska nu samla sig för ett lämpligt svar. Ett svar, eller snarare redovisning, av de rättelser som kommunen vidtagit i ärendet.

– De förväntar sig ett svar senast den 20 december.

Vi antar att Sven Stensson undviker skrivningar som ”ni är bara ute efter att leta fel...”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons