Nyheter

Skolelever blir olympier

Nyheter • Publicerad 3 september 2012

FÄRJESTADEN/BORGHOLM

En idrottsplats med mellan 20 och 30 olika idrottsstationer.

500 elever på plats varje dag, tillsammans med några av Sveriges OS-stjärnor.

Borgholm och Färjestaden bjuds på en idrottsmanifestation av sällan skådat slag.

12 september är 28 1-3-klasser i full aktivitet på Tallhöjden i Färjestaden, 13 september lika många 4-6-klasser och 14 september 22 stycken 3-6-klasser på Idrottsplatsen i Borgholm.

– Nära hälften av våra skolbarn deltar inte i någon idrott, kanske för att varken de eller föräldrar vet om vilka idrotter som egentligen finns. Man kanske inte gillar fotboll och innebandy, men sedan inte har kontakter att pröva på segling, skytte eller taekwondo, säger Lucas Nilsson, vid Smålandsidrotten.

Målsättningen är att skapa en olympisk inramning kring aktiviteterna.

Föreningarna tågar in på arenan, liksom idrottsstjärnorna och sedan brinner den olympiska elden hela dagen.

– Vi vill vårda den olympiska drömmen, att alla har möjligheter. Barnen ska kunna drömma sig bort, säger Lucas Nilsson.

IDROTTSSTJÄRNOR

Skolbarnen kommer att få pröva på fem olika aktiviteter a 30 minuter. De får också nummerlapp och möjlighet att få foton av sig tillsammans med OS-stjärnorna.

Vilka idrottsstjärnor som kommer spikas inte förrän sista dagarna, men redan är några namn klara.

Skeetskytten Nathalie Larsson, med en fjärdeplats i Peking-OS på meritlistan och hemmasonen Nicklas Wiberg med svenskt rekord i tiokamp är klara för Färjestaden.

Larsson och Wiberg är också med i Borgholm där de kommer att kompletteras av bland andra tennisspelaren Joachim ”Pim Pim” Johansson, med tre atp-segrar i bagaget.

Deltagande idrottsföreningar/idrotter:

Färjestaden: FIK Färjestaden, Färjestadens TK, Algutsrums skytte, Färjestadens GoIF, Mörbylånga GoIF, Färjestadens IBK, BK Fåken, Team East Taekwondo, Nova Boxningsclub, Saxnäs GK, Färjestadens Seglingsklubb, Ölands Bouleklubb, Ölands Ryttarförening, Kinball.

Borgholm: IFK Borgholm, Borgholms Ungdomsbasket, Borgholms IBK, Högby IF, CAP Borgholm, Ölands GK, Borgholms Segelsällskap, Borgholms TK, Borgholms Skidklubb, Mörbylånga Ridsällskap, Ekerums GK, Boxning, Jujutsu.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.