Nyheter

Skolbussar på vanliga turlinjer

Nyheter • Publicerad 8 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Från och med hösten 2008 kommer skolbussarna i Mörbylånga kommun att gå på vanliga turlinjer. Om några veckor ska upphandlingarna med Kalmar läns trafik vara klara. Då presenteras också vilka entreprenörer som kommer att köra linjerna.

Men redan nu står det klart att Gårdby buss inte fortsätter att köra skolbussarna.

– När linjebuss kom med i paketet så känner jag att det blir för mycket, jag måste börja varva ner, säger Leif Hansson på Gårdby buss som framför allt kör elever till skolorna i Gårdby och Torslunda. Han är en av sex entreprenörer som i nuläget sköter kommunens skolskjutsar.

RÄKNAR MED VINST

I år är första året som Mörbylånga kommun överlåtit hela upphandlingen av busstrafiken till Kalmar läns trafik, KLT. Tidigare har kommunen själva ansvarat för skolbussarna.

– Kommunstyrelsen tog ett sådant beslut eftersom vi räknar med samordningsvinster om skolbussarna är desamma som lokaltrafiken, säger Elisabet Engqvist, kontorschef på skolförvaltningen.

STÖRRE VÄGAR

Hon tror dock inte att förändringarna leder till någon skillnad för barnen:

– Jag vet att vissa har farhågor om att det ska bli sämre men det tror jag inte. Vi kommer ju inte att kunna köra ner på alla bygator, men enligt reglerna så ska barnen ta sig till större vägar.

Inte heller KLT:s trafikchef Katharina Seijsing ser några problem:

– Visst, de kan behöva gå ut till en större väg. Men sedan är det möjligt att skolbussen går till hållplatser som inte står i tidtabellen, om något barn skulle behöva det.

NYA MILJÖREGLER

I och med de nya upphandlingarna har också nya regler kommit för all trafik inom KLT. Numera måste bussarna ha alkolås, trepunktsbälte och vara lägre för att underlätta på- och avstigning. Vidare ställs höga krav på miljöanpassning då alla bussar ska ha så kallade euro 5-motorer. Men dessa förändringar har inte påverkat Leif Hanssons val att sluta.

– Nej, det handlar inte om det. Jag är 58 år nu och ett kontrakt med KLT kan gälla i upp till nio år. Det kändes mycket, men det blir konstigt att sluta.

MALIN MARKLUND

Avstånd för skolbuss

För att ha rätt till skolbuss, ska avståndet mellan hem och skola vara minst:

• Tre kilometer för åk 1-3

• Fyra kilometer för åk 4-6

• Fem kilometer för åk 7-9

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.