Skolavslutningar i kyrkan hett ämne
MÖRBYLÅNGA
Det är helt i sin ordning att skolan håller sina skolavslutningar i kyrkan. Däremot ska avslutningen vara icke-konfessionell, inte religiöst präglad åt något håll. Detta triviala beslut orsakade stor vånda och näst intill blodvite vid Mörbylånga kommuns senaste fullmäktige.
Höstens första fullmäktige i Mörbylånga blev en osedvanligt lång politikershow . En avdelning i programbladet, det vill säga dagordningen, som går under beteckningen interpellationer och frågor tog drygt en och en halv timme för pratglada folkvalda att slingra sig igenom. Normalt brukar det vara en snabbt avklarad transportsträcka till väsentligheter längre fram i dagordningen.
Annars var början på kvällen ganska lovande. Fullmäktige har uppgraderats på teknikskalan. Numera kan de folkvalda exempelvis visa sin vilja i omröstningar med knapptryckningar på en mentometerliknande tingest. Dessutom kommer varenda ledamot att få en så kallad iPad så småningom. Något som ledamöterna i kommunstyrelsen redan fått och som vissa stolt demonstrerade
FEL MED PRÄST?
Kvällens stora begivenhet blev dock en oväntad, men hetsig debatt om skolavslutningar.
Det hela tog avstamp i en motion som Vänsterpartiet lämnat in. Motionen var dock något otydlig på en punkt. Enligt nuvarande skolförordning ska en skolavslutning vara icke-konfessionell. I rubriken till vänsterpartiets motion står det dock följande: Motion om att kommunens skolor inte förlägger skolavslutningen till kyrkan.
I Ks förslag till beslut påpekades dock att man, trots att man biföll motionen, ser kyrkan som ett lämpligt lokalalternativ precis som en aula eller utomhusscen.
Och därmed drog en animerad debatt igång som egentligen var helt onödig.
Sven Åke Svensson (KD) , Monika Bergman (FP), Anna Kajsa Arnesson (C) med flera påpekade med stor emfas att de gärna ville se skolavslutningar i kyrkan - dock på icke-konfessionell grund. Alltså utan välsignande präster.
Nina Åkesson Nylander (KD), som påstod sig vara icke-troende, frågade emellertid:
Vad är det för fel att se en präst? Det är den kultur vi har i Sverige.
TOKIGA PARTIER
Så fort ordet präst nämndes skulle man kunna ana ett visst blottläggande av motsättningar mellan gammaldags lutheraner och politiskt korrekta modernister på vänsterkanten. Men den tändande gnistan blev Ove Karlesands (M) retoriska grepp:
Vad är det här för trams? Att det står en präst där, vad gör det? Det är föräldrar och barn som avgör det här, inte några tokiga partier.
Och där sattes fyrstickan till luntan.
Vad är tokiga partier, undrade Anders Wassbäck (V) och tillade (kanske något obetänksamt ):
Får vilka tokstollar som helst stå här i talarstolen?
Ove Karlesand flög upp i nämnda möbel likt en ilsken bålgeting.
Kalla mig för tokstolle? Det var ett illa valt personangrepp, fräste han.
Spänningen steg i lokalen nu var det blodvittring på gång.
Anders Wassbäck, något blek om nosen, var snabb med en ursäkt och mumlade något om vad som står i skollagen och att det var tokigt att tala om präster just med tanke på skollagens skrivning om icke-konfessionella avslutningar.
Den andre Vänsterpartisten i församlingen, Elisabeth Cima Kvarneke, försökte lägga sordin på den alltmer hetsiga stämningen med ett glatt:
Nu gjuter vi i olja på vågorna.
Ove Karlesands partikamrat, Tore Andersson, verkade dock vilja fortsätta holmgången:
Det var ni i vänstern som bjöd upp till det här, röt han.
FRITT FRAM FÖR KYRKAN
Det blev moderaternas Johan Gustafsson som lyckades lyfta församlingen till något mer civiliserade höjder med ett enkelt förslag:
VI stryker Vänsterpartiets rubrik, men godtar kommunstyrelsens ja till icke-konfessionella avslutningar, MEN (med betoning på men) att kyrkan i det sammanhanget kan vara ett alternativ som lämplig lokal, precis som vilken annan lokal som helst.
Och därmed dämpades stridslustan till ett intet. Ja, det vill säga SD-ledamoten Claus Zaar reserverade sig till förmån för det kulturella arvet med präst och allt.
Så vid nästa skolavslutning är det fritt fram att välja kyrkan. Och skulle ni och barnen nödvändigtvis vilja bli välsignade eller något liknande får ni fixa en ceremoni utanför själva avslutningen.