Annons
Nyheter

Skolas tillagningskök uteslutet

Nyheter • Publicerad 19 juni 2008

Det blir inget tillagningskök i Färjestadens skola.

– Det är för dyra kostnader. Vi har tillagningsköket på Äppelvägen som ska täcka alla enheter i den norra kommundelen, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson.

Annons

Färjestadens föräldraförening är kritiska till att skolan enbart ska ha ett mottagningskök.

I mars hade föräldraföreningen ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och skolnämnden, där man diskuterade möjligheterna till ett tillagningskök. ”Både kommunalrådet och skolnämndens ordförande uttryckte positiv inställning till detta”, står det i en skrivelse som föreningens ställt till skolnämnden och KSAU. Senare har föreningen fått reda på att det finns konkreta planer på ett mottagningskök. ”När tog KSAU ställning till frågan tillagningskök kontra mottagningskök” undrar föreningen i sin skrivelse.

Det går åt mycket energi när maten ska tillagas och kylas, för att sedan värmas upp i ett mottagningskök. ”I allt detta kylande och värmande i mottagningsköket är regeln att det går åt tre gånger mer energi att kyla ned maten än det går åt att värma den” skriver föreningen, som också menar att barnen hellre äter nytillagad mat. Ett mottagningskök skulle då leda till minskat matintag och mindre ork till skolarbetet. Föräldrarna ifrågasätter också skillnaden mellan Färjestadens skola och Skansenskolan, som har ett tillagningskök.

Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson håller med om att KSAU och skolnämnden var positiva under mötet i mars.

– Man kan vara positiv till argumentet att det är bättre att äta direkt tillagad mat istället för uppvärmd. Men när Äppelvägen byggdes handlade vi upp om att ha ett tillagningskök i Mörbylånga som täcker den södra kommundelen, och ett i Färjestaden som täcker det norra. Alla andra enheterna skulle ha mottagningskök, säger han.

Är det uteslutet med ett tillagningskök på skolan?

– Ja, som läget är nu. Det blir för dyra kostnader.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons