Annons
Nyheter

Skolans öde är en het potatis

Nyheter • Publicerad 14 november 2007

RUNSTEN

– Vi har nått en gräns för när vi kan säkerställa en tillräcklig kvalitet i undervisningen, förändringar måste ske, sade utbildningsnämndens ordförande Sven Göthe Lidheim (c), som på tisdagskvällen tillsammans med skolchefen Maude Wollström mötte föräldrar till eleverna på Runstens skola för att informera om den förändringsprocess som pågår för skolverksamheten i Borgholms kommun.

Annons

Minskat elevantal de närmaste åren gör att Borgholms kommun tvingas till omprioriteringar. Inte mindre än 33 alternativa förslag har tagits fram för hur skolorganisationen ska se ut under den närmaste 10-årsperioden. En av skolorna vars framtid hänger löst är Runstens skola. För Runstensskolans del finns fyra olika alternativ, där total nedläggning utgör värsta fall-scenariot.

– Det måste till kostnadsnedskärningar när elevunderlaget minskar i hela kommunen, sade Sven Göthe Lidheim.

– Men det gäller ju inte här i Runsten, svarade en av föräldrarna och syftade på att elevunderlaget för Runstens skola väntas vara konstant runt ett femtiotal elever de närmaste åren.

STÖRRE TRYGGHET

Närmare ett sextiotal föräldrar hade tagit sig till matsalen för att lyssna på informationen och vädra sin oro. Bland huvudargumenten som framfördes för att Runstens skola ska finnas kvar var att barnen på en liten skola känner en större trygghet än på större skolor. Likaså att möjligheterna till att nå bättre studieresultat är bättre på en liten skola.

– Vi har inte sett att studieresultaten skulle vara bättre på en liten skola jämfört med en större, sade skolchefen Maude Wollström.

– Ja, men inte åt andra hållet heller, kontrade en av föräldrarna.

Under mötet framkom också synpunkter på huruvida det är rätt att flytta eleverna till skolor på västra ön, då Runstenseleverna, genom till exempel idrottsföreningen, har en mer naturlig samhörighet med barnen söder om kommungränsen. Placering i skolorna i Gårdby eller Glömminge i Mörbylånga kommun skulle väl i så fall vara ett bättre alternativ, ansåg några.

– På samrådsmötet nästa vecka ska vi diskutera med våra kollegor i skolnämnden i Mörbylånga, vad det finns för möjligheter till samverkan med dem, sade Sven-Göthe Lidheim.

VIKTIGT FÖR BYGDEN

Annons

Skolans framtid är en betydelsefull fråga för Runstensborna.

– Vi vill ha kvar skolan som den är, den är viktig för hela bygden, säger Anders Arvefalk, ordförande för den lokala styrelsen för Runstens skola.

Med dess rimliga pendlingsavstånd till Kalmar är Runsten, enligt Anders Arvefalk, en attraktiv inflyttningsort för barnfamiljer, förutsatt att det finns en skola.

– Närheten till skola är en mycket viktig förutsättning för dem som flyttar hit. Jag vet till exempel en familj som har köpt tomt här i Runsten, men som inte vill bygga huset förrän de vet om skolan kommer att finnas kvar här, säger Anders Arvefalk.

I februari tar utbildningsnämnden ett beslut om vilket av de framtagna alternativen som de anser vara bäst. Frågan går därefter vidare till kommunstyrelsen för att slutligt avgöras i fullmäktige, troligtvis innan sommaren. För Anders Arvefalk är slaget om Runstens skola långt ifrån förlorat.

– Jag känner oro för vilket beslut som de kommer ta i nämnden, eftersom de ju bara ser till sin egen verksamhet. Jag tror att man i fullmäktige ser saken ur ett bredare perspektiv och då tror jag att det är större chans att man lyssnar till våra argument, säger Anders Arvefalk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons