Annons
Nyheter

Skolan ska bantas tre miljoner

Nyheter • Publicerad 22 mars 2007

BORGHOLM

Socialnämnden är något av vinnare i ingångsläget av budgetmanglingarna i Borgholm. Nämndens ram ska enligt kommunledningen höjas med fyra miljoner kronor.

Annons

– Det är dags att komma på rätt sida i socialnämnden, kommenterar ekonomichefen Evert Kvarneke.

Samtidigt minskas utbildningsnämndens konto med tre miljoner.

De äldre blir allt fler medan de yngre blir allt färre. Den demografiska verkligheten slår igenom i budgetberedningens förslag till budget 2008. I korthet har de två nämnderna i Borgholm detta preliminära ekonomiska utrymme:

Socialnämndens nettoram höjs med fyra miljoner kronor, till nära 170 miljoner kronor. I paketet finns höjda hyror inom särskilt boende vilket ska ge en miljon i merintäkter, dessa hyror har varit oförändrade sedan år 2000. Kostnadsbudgeten höjs med fem miljoner kronor med motiveringen att behoven inom hemtjänsten ökar och ”avspeglas i en tydlig differens mellan den planerade ekonomin och den verkliga”. Behoven i socialnämnden är dock större än så, önskat är en utökning med cirka 7,3 miljoner kronor.

– Socialnämnden får ett förhållandevis stort tillskott. De har i flera år släpat med stora underskott och det är dags att komma på rätt sida, säger ekonomichefen Evert Kvarneke till Ölandsbladet.

Utbildningsnämndens konto reduceras med tre miljoner kronor, från 114 miljoner kronor till 111 miljoner. Som förklaring skriver budgetberedningen: ”Under den senaste tioårsperioden har underlaget minskat med 400 elever och trenden fortsätter.”

Ekonomichefen Evert Kvarneke förväntar sig reaktioner på budgetförslaget.

– Nu går förslaget på remiss till nämnderna och visst kommer det att bli reaktioner och kanske även konsekvensbeskrivningar. Senast den 3 april ska nämnderna lämnat svar på förslaget och fram tills dess kommer budgetberedningen att ha uppföljningsmöten med de två stora: socialnämnden och utbildningsnämnden, berättar han.

STORT ÖVERSKOTT

I övrigt höjs kommunstyrelsens ram med 1,5 miljoner (i utökningen finns en miljon till ÖTAB), kontot teknisk service utökas med 724 000 kronor, kultur- och fritids får 550 000 kronor mer på grund av ”bowlingavtalet” och miljö- och bygg expanderar blygsamt med 80 000 kronor. Resultatet för 2008, så här knappt två år innan räkenskaperna är summerade och klara, beräknas bli 6,2 miljoner. För att nå det finansiella målet, att resultatet ska uppgå till minst 1 procent av skatter och bidrag, krävs 5,1 miljoner, något budget 2008 tycks klara. Investeringsnivån är bestämd till 20 miljoner kronor. Evert Kvarneke tar själv upp ”det-är-långt-dit”-tråden och att underlag och kalkyler därmed kan ändras under resans gång.

Annons

– Den stora osäkerheten i materialet är hur utjämningen utvecklar sig. Vi vet inte om de (staten) gör nya korrigeringar i systemet, vilket drabbat oss hårt förr.

Samtidigt kan den långa färden fram till mål – budget 2008 ska klubbas av fullmäktige i juni – vara till fördel.

– Ska stora förändringar genomföras är det bra att vara ute i tid, resonerar ekonomichefen.

INFLYTTEN VIKTIG

Från politiskt håll kommenteras detta embryo till budget 2008 av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c).

– Budgetberedningen har försökt föra på så mycket vi kunnat på socialnämnden och samtidigt har utbildningsnämnden ett tufft sparbeting som kanske inte är så enkelt att genomföra. Samtidigt är vi inte riktigt klara än.

Kommunalrådet hittar även ett annat perspektiv.

– Budget 2008 visar hur oerhört viktigt det är att fortsätta arbetet med inflyttning och företagsklimatet för att skapa fler arbetstillfällen. Kommunen tappade 87 personer i fjol och det innebär att vi har 2,6 miljoner kronor mindre att jobba med. Dessutom är det viktigt att behålla de som flyttar hit.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons