Annons
Nyheter

”Skitdåliga” avlopp ett hot mot dricksvattnet

Nyheter • Publicerad 5 september 2012

 ÖLAND

Små enskilda avlopp som beräknas hålla i 20 år bytas ungefär vart 85:e år på Öland. Därmed är de öländska kommunerna sämst bland kustkommunerna. I kombination med den kalkrika marken kan detta innebära en fara för dricksvattnet.

Annons

– Det är märkligt att de öländska kommunerna är sämst eftersom det är så viktigt att vattnet är bra på ön. Dels finns nu risk för brist på dricksvatten, dels dåligt badvatten, säger Hampe Mobärg för Aktionsgruppen små avlopp som nu gjort en kartläggning av de miljöfarliga små avloppen som privatpersoner innehar i kustkommunerna i Sverige ð de som utgör störst hot mot havsmiljön med sina avlopp. Denna visar att Borgholm och Mörbylånga är trejdeð och fjärde sämst. Små enskilda avlopp som beräknas hålla i 20 år bytas ungefär vart 85 år på Öland.

– Det här är en passning både till privatpersoner och kommunerna i stort. Privatpersonerna är skyldiga att byta sina avlopp, men kommunen ska genom tillsyn och information se till så att det utförs.

2 500 VÄRDELÖSA

Enligt undersökningen är så pass många som två tredjedelar av de privata små avloppen undermåliga i Sverige och måste bytas, det är 600 000 avlopp. På Öland finns drygt 5 000 av dessa avlopp. Enligt Hampe Mobärg är i sin tur ungefär hälften så värdelösa att de knappast utför någon rening över huvudtaget.

–Det kan vara förödande eftersom husen numera ofta har diskmaskin och tvättmaskin, vatten som rengörs tillräckligt innan det slussas ut i vårt grundvatten.

Och just denna situation innebär en risk på Öland. Den kalkrika marken och bristen på vatten under sommaren gör landskapet känsligt, avloppen kan medföra höga fosforð och kväveutsläpp samt höga halter av bakterier i vattnet. Vilket i förlängningen medför en brist på bra dricksvatten.

– Gotland stod inför precis samma situation för tre år sedan. De hade en väldigt hög procent gamla avlopp och har samma känsliga mark och brist på vatten som på Öland.

– Men genom att anställa tre tillsynsmän och vara tydliga med information till invånarna vände de trenden.

KOMMUNAL TAKTIK?

Det är visserligen olagligt att inneha de gamla avloppen som finns till stor del på Öland. Men det är samtidigt upp till kommunen att tillsynen sköts, för att se till att åtgärder genomförs. En insats i en sommarstuga för att byta avlopp kan kosta omkring 200 000 kronor.

Annons

–Och denna summa kan avskräcka. Kanske är det till och med så att kommunerna inte vill riskera att bli av med sina gäster på ön genom att kräva att de byter avlopp. Det framstår ju inte som så fin reklam för ön på kort sikt.

PLAN ATT VÄNTA

Till saken hör dock att en plan för utbyggt kommunalt vatten- och avlopp i Mörbylånga är på gång. Vilket i sin tur förmodligen naturligt kommer att förbättra situationen för en del områden i den södra kommunen, då avloppen byts ut.

–Annars är det bara att konstatera att det här problemet har blivit för stort för att övergreppa på kort sikt, säger Hampe Mobärg som under hösten träffa Miljöminister Lena Ek för att diskutera olika åtgärder för att minska utsläppen från enskilda avlopp.

MAGNUS ANDERBERG

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons