Annons
Nyheter

Skilda meningar om samkönade äktenskap

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2009

I förra veckan beslutade kyrkomötet att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan. 176 av kyrkomötets 251 ledamöter röstade ja och 62 röstade nej. Landets biskopar har ingen rösträtt, men har rätt att yttra sig och sju biskopar menade att beslutet äventyrar kyrkans enhet.

Dag Sandahl, arbetsledande komminster i Högby-Källa-Persnäs är inte glad åt beslutet.

Annons

– Vi har inte fått tid att arbeta med detta. Gud har alltid gott om tid, hans motståndare har bråttom, och nu har man haft bråttom.

Att det inte är ett populärt beslut menar Dag Sandahl, visar sig genom att sju av landets fjorton biskopar i en skrivelse menar att beslutet äventyrar kyrkans enhet.

– Svenska kyrkan hamnar utanför kristenheten, säger Dag Sandahl.

En av Dags kollegor lämnade mötet i protest och anser sig inte längre tillhöra Svenska kyrkan, efter 50 år i dess tjänst.

En remiss borde ha gått ut till alla församlingar och grundligare mellankyrkliga överläggningar borde ha skett innan ett sådant här viktigt beslut, vilket många av motståndarna till beslutet inte säger ha skett. En remiss med förslag till vigselordning för par av samma kön skickades däremot ut till kyrkans tretton stift i januari.

Enligt många skulle Svenska kyrkan inte få behålla sin vigselrätt om man inte gick med på riksdagens beslut om att viga samkönade par.

– Jag är skyldig att ombesörja detta inom mitt pastorat, men det kommer att ta tid, säger Anna Lundin Leander, kyrkoherde i Norra Ölands Pastorat.

En präst kan även i fortsättningen vägra att viga samkönade par.

– Jag som kyrkoherde kommer självklart att se till att de par som kommer till oss möts av respekt och att de får en präst som är positiv till samkönade äktenskap.

– Det heter så bra att en präst kan vägra, men det tror inte jag på, säger Dag Sandahl.

Annons

– Jag tror att om en präst vägrar så kommer han/hon säkert att bli anmäld för diskriminering och det är i sin tur en diskriminering av präster, säger Dag Sandahl.

– Jag tycker att det är lustigt att man kan behandla bibeln på det här sättet, säger komminster Per Uddling i Sydölands församling.

– Man suddar ut äktenskapssynen. Det här kommer att leda till en sortering av präster; är du villig att viga dessa?

Reine Medelius, kyrkoherde i Madesjö pastorat välkomnar beslutet.

– I detta fallet gick staten före, vigselrätten måste bevaras och kyrkan kunde nu ta det här beslutet.

– Jag ser inget hinder till att man i framtiden har två vigselordningar, en där man pratar om man och kvinna och en där man talar om samkönade.

– Jesus säger också att det som Gud har sammanfogat ej ska delas och vissa präster vägrar idag att viga frånskilda. Vad har man för rätt att behandla vissa människor på det här sättet?

Sju av landets fjorton biskopar skrev i en särskild synpunkt efter kyrkomötets beslut att göra äktenskapet könsneutralt äventyrar kyrkans enhet. Dessa sju är Sven Thidevall, biskop i Växjö stift, Carl Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift, Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, Lennart Koskinen, biskop i Visby stfit, Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift samt Hans Stiglund, biskop i Luleå stift.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons