Annons
Nyheter

Skilda meningar om etanolbilar

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2007

BORGHOLM

Kontakt med några politiker och tjänstemän inom Borgholms kommun har gett ett varierande resultat. Någon har helt övergått till etanol, andra kan tänkas göra det. Någon kommer absolut inte att göra det, någon annan vill hellre köra på gas.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Lisbeth Lennartsson (c) är stolt över att köra en liten etanolbil.

– Jag har inte tankat i en enda droppe bensin så här långt och tänker fortsätta med det. Miljö är en mycket viktig fråga för mig och det är därför på något sätt extra viktigt att inte bara prata utan också visa handling. Det är jätteroligt att nu både Liljas och OKQ8 har öppnat etanolmackar.

Hon berättar också att man från kommunens sida har varit väldigt tydliga med att nästa upphandling av bränsle förutsätter att leverantören kan tillhandahålla ett miljövänligt drivmedel. Kommunchef Lars Frick har tillsammans med sin hustru diskuterat ett kommande bilbyte.

– Vi får hoppas att vi kan verkställa det bilbytet, i så fall blir det troligen en miljöbil.

GAS OCH DIESEL ÄR ALTERNATIV

Även Sune Axelsson (s) och miljö- och byggnadschef Helen Penttilä kör idag bensindrivna bilar, men kan visst tänka sig att byta till etanoldrivna fordon. Sune Axelsson framhåller emellertid fördelarna med gasdrivna bilar.

– Jag vill gärna bidra till en marknad för alternativa drivmedel, och då helst Biogas som vi själva kan producera här på Öland. Sådan gasproduktion finns redan vid reningsverket i Borgholm, men det krävs ytterligare investeringar för att det skall löna sig. Gas är det absolut bästa med tanke på Östersjöns miljö, säger Sune Axelsson (s).

De flesta som har blivit tillfrågade om etanolbil för egen del har alltså varit positiva. Men Rolf Edmark (m) skiljer från mängden.

– Jag kör inte etanolbil och kommer inta att göra det.

Rolf Edmark har istället valt att köra en dieseldriven bil och anger att det är driftsäkrare och billigare.

Annons

– Dessutom lika miljövänligt om man tar hänsyn till hur etanolen tillverkas och transporteras. Fram för fler moderna dieselbilar på Öland.

Även Rolf Edmark är emellertid glad över att Öland har fått sina första tankställen med E85.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons