Annons
Nyheter

Skatteverket flyttar - 10 jobb försvinner i Borgholm

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2006

BORGHOLM

Borgholm tappar ett 10-tal arbetstillfällen när Skatteverket koncentrerar verksamheten till Kalmar.– Servicen är kvar, kontrollen flyttar till Kalmar, sammanfattar PerAnders Dahlström, kontorschef i Kalmar.

Annons

Omorganisationen ska formellt starta upp efter årsskiftet och PerAnders Dahlström förutspår en mjuk övergång under en relativt lång tidsperiod.

– Inget kommer att hända under det första halvåret och det kommer att ta ett eller ett par år innan förändringen är fullt genomförd. I Borgholm sitter Skatteverket på ett hyreskontrakt fram till september 2008 och vi kan inte låta lokaler stå stå tomma, det vore mycket dålig ekonomi, förklarar han.

långa avstånd

När Kalmar-kontoret förvandlas till huvudkontor för hela länet och när Skatteverket centralt ser över kontors-strukturen får två av länets skattekontor ny och nedbantad utformning.

– Kontoren i Borgholm och Vimmerby förvandlas till servicekontor. För Borgholms del innebär det att 4-5 personer jobbar kvar för service mot medborgare och företag. Servicen ska inte bli sämre, den ska bibehållas och förhoppningsvis bli än bättre.

I dag jobbar 20 personer på Skattekontoret i Borgholm.

– Personalen informerades i tisdags och ingen kommer att bli uppsagd, ingen mister sitt jobb. Däremot flyttas arbetsuppgifter av kontroll-karaktär till Kalmar och detta berör ett tiotal personer.

– Under resans gång kommer två-tre personer att pensioneras, berättar PerAnders Dahlström och berättar om viss oro inom personalgruppen.

– Den första informationen om planerna gick ut i januari så det kom inte som någon överraskning, men visst, jag inser att detta är ett problem för de som bor lång norrut på Öland. Förhoppningsvis kan just dessa personer stanna kvar i Borgholm.

–Det är också till nackdel för de som kunnat gå eller cykla till jobbet. Samtidigt handlar det om tre-fyra mil i pendlingsavstånd, många har längre till jobbet, och förbindelserna är hyggliga.

Annons

– Jag kan ändå förstå om en och annan är bekymrad och då är det upp till Skatteverket som arbetsgivare att vara uppmärksam och stötta.

inte glada

Även kommunledningen i Borgholm informerades under tisdagen.

– Självklart blev de inte glada över att arbetstillfällen försvinner från Borgholm, men vi hade ett bra samtal där de hade förståelse för vilka krav som ställs på oss. Och som jag sa till kommunchefen och kommunalrådet: jag tror inte att omorganisationen innebär att anställda byter bostadsort

PerAnders Dahlström lanserar samtidigt en tanke om samlokalisering med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Dialogen förs och ska intensifieras. Med tre myndigheter under samma tak förbättras servicen utåt. De lokaler vi i har i Borgholm ligger väldigt bra till för en sådan lösning, Arbetsförmedlingen är redan där.

– En fjärde part kan vara kommunen, vilket jag förde fram i mötet med kommunledningen.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson är besviken över beskedet från Skatteverket.

– Borgholm behöver fler statliga jobb och inte färre. Vi är besvikna över att Borgholm tappar arbetstillfällen och kommunens möjligheter att påverka beslutet i en annan riktning är mycket, mycket små.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons