Skattebetalarna måste stötta Ölands Skördefest
Årets Skördefest lär enligt uppgift ha varit ett av de mest lyckade någonsin. Men nu verkar det som om baksmällan kommit efter festen. Vice ordföranden, Hans Karlsson, hoppar av och trots rekordomsättning blir det en rekordförlust på drygt 500 000 kronor.
I samband med den omtalade och omskrivna turistbolagsaffären – det vill säga när Visit Öland AB (Vöab) förvärvade Ölands Turist AB (Ötab) av Ölands Kommunalförbund – gjorde politiker och företrädare för Vöab också upp om Skördefesten.
Ötab ägde Skördefesten som ett dotterbolag, men personerna bakom Vöab hade ingen som helst önskan att överta Skördefesten. I affärsupplägget beslutades därför att Ölands Kommunalförbund skulle ta över komplementärdelen (alltså det ekonomiska ansvaret). Den mindre betungande delen av Skörde, det som i vårt östra granland kallas för ”tyst bolagsman”) fick den ideella föreningen Skördefestens Vänner stå för.
Alla beslutsfattare, särskilt inte i Mörbylånga kommun, var nu inte jublande glada över att behöva köpa Skördefesten i samband med försäljningen av Ötab. Men förmodligen för att allt skulle gå så smidigt som möjligt, blanda annat med utlovade turistsatsningar, gick en majoritet av politiker i förbundet med på upplägget och skrev på för att köpa Skördefesten till ett bokfört värde av 1 919 664 kronor.
I Mörbylånga togs beslutet om att sälja Ötab och förvärva Skördefesten den 16 juni i år. I alla denna turbulens - affärsuppgörelsen skedde under stor brådska – måste dock någon eller några ha anat att förvärvet av Skörde kanske inte svar det mest lysande beslut, åtminstone inte ekonomiskt, som de folkvalda fattat.
Strax innan årets Skördefest rullade igång (den 25 september) fattade förbundsdirektionen i Ölands Kommunalförbund, den 1:a september, följande beslut:
”I egenskap av komplementär är Ölands Kommunalförbund under år 2008 beredda att, om så behövs, täcka underskottet i Ölands Skördefest KB.”
Beslutsfattarna anade kanske vartåt det barkade redan innan festen börjat.
Årets Skördefest blev enligt uppgift ett av de mer lyckade i evenemangets historia med en rekordomsättning på 3,5 miljoner kronor. I normala fall brukar man säga att en hyfsat, godkänd vinst brukar ligga runt tio procent av omsättningen. I Skördefestens fall talar vi i stället om en beräknad förlust på kanske 20 procent – eller runt 700 000 kronor.
– Den 30 november finns en förlust på 400 000 kronor, bekräftar kommunalrådet Kent Ingvarsson (m).
– Men till det kommer en del fakturor som ännu inte är attesterade samt löneutbetalningar för november och december. Så någonstans mellan 500 000 - 700 000 kronor kan det tyvärr bli, tror Kent Ingvarsson.
Kontentan av detta blir således att öns skattebetalare måste punga ut med dels köpet av Skördefesten på drygt 1,9 miljoner plus årets förlust som Ölands Kommunalförbund lovat att täcka – totalt hamnar vi alltså i häradet av 2,6 miljoner kronor.
– Jag är förstås inte nöjd med detta, säger Kent Ingvarsson.
– Vi kan ju inte bara hålla på med att täcka underskott. Det måste få ett slut någon gång.
Kent Ingvarsson vill ”få ett slut” på det hela. Men hur?
– Näringen måste kunna klara det här själva. Vi kan ju börja med att byta ut hela ledningen.
Styrelse och anställda?
– En nystart med nytt folk på alla platser kan vara en bra idé.
Skördefesten är för ögonblicket utsatt för två revisioner. Dels från Skatterverkets sida, dels av en intern revision.
Internrevision inenbär nu inte att företrädare för Skördefesten ska granska sig själva. Det gör en revisionsfirma. I denna granskning ska man bland annat ta upp hur ekonomi och bokföring skötts under Skördefesten.
Resultatet av båda dessa granskningar kan mycket väl medföra att Kent Ingvarssons önskan går i uppfyllelse: ”nytt folk på alla platser...”