Nyheter

Skarvarna intar Långe Jan

Nyheter • Publicerad 10 mars 2011

OTTENBY

Skarvarna har hittat till fågelparadiset Ottenby.

Framför allt är det Långe Jan som drar.

– Skarvarna har i vår hittat sittplatser på balustraden runt besöksplatsen uppe i fyren Långe Jan, berättar Liselotte Wetterstrand, föreståndare vid Ottenby Naturum.

Skarven har dåligt rykte på Öland. Yrkesfiskarna svär över att fågeln äter upp deras fångst. Också markägare ogillar skarvens sätt att fullständigt ta över ett område.

Inte mycket liv finns kvar i de av skarven annekterade markerna.

Nu tycks det som om Långe Jan blivit föremål för skarvarnas intresse.

– Vi gör vårt bästa för att göra klart för dem att det är mycket trevligare nere på stenarna, säger Liselotte Wetterstrand.

– Vilket inte är det lättaste, fick vi höra från Sjöfartsverket, fortsätter Liselotte Wetterstrand.

Hon påpekar samtidigt att ”forskning pågår”.

UTFORSKARHÖRNA

Annars är det mycket positiva tongångar som hörs från Ölands absoluta sydspets. Naturum har förnyats och från och med fredag när det är säsongspremiär står en efterlängtad utforskarhörna klar.

Utforskarhörnan blir speciellt viktigt vid skolbesök.

– Vi erbjuder ett tre-timmarsprogram tillsammans med fågelstationen som ska ge en inblick i fåglarnas liv och villkor, säger Liselotte Wetterstrand.

Det här året satsar Ottenby Naturum på utökade öppettider. Under mars månad är besökare välkomna från fredag till söndag.

– Och från första april så har vi öppet varje dag till den 6 november, berättar Liselotte Wetterstrand.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.