Nyheter

Skansenskolan bygger egen fritidsgård

Nyheter • Publicerad 6 maj 2009

Skolans resurser har skurits ner så att eleverna inte längre kan vara på fritidsgården Zokker under skoltid. Samtidigt leder ett vikande elevunderlag till att eleverna behöver färre skåp.

Den kombinationen utnyttjar Skansenskolan till att bygga en egen fritidsgård.

– Om vi plockar bort skåpen blir det fler permanenta rum till eleverna, säger Per Malmquist, samordnande rektor i Mörbylånga rektorsområde.

Fritidsgården är ett resultat av de arbetsmiljöronder som gjorts på varje skola i kommunen. Resurserna kommer från skolförvaltningens arbetsmiljö- och inventariepengar. Kommunens rektorsområden har tilldelats olika summor, beroende på var skolorna och förskolorna behöver satsa när det handlar om arbetsmiljö. I Färjestadens skola blir det exempelvis en ny slöjdsal för 100 000 kronor. Skansenskolan har fått samma summa till sin fritidsgård.

Bakgrunden är att för drygt sex år sedan fick Skansenskolan tillgång till Zokker under dagtid. Med tiden fanns 1,5 fritidsledartjänst där, som ansvarade för de elever som sökte sig dit. Men skolans besparingar ledde till att en halv tjänst försvann, samtidigt som allt färre elever besökte Zokker. Det låga intresset och problem att lösa lunchsituationen för fritidsledaren på Zokker, gjorde att skolan i april beslutade att flytta fritidsledaren till skolans kafeteria och bibliotek. Därmed stod eleverna helt utan en lokal för lediga stunder.

– Eleverna söker egna utrymmen inne i skolan. Många är i biblioteket men där måste det ju vara någorlunda lugnt. Det är ingen plats att spela spel eller sitta och snacka på, säger Per Malmquist.

Istället plockas ett antal elevskåp bort utanför kafeterian. Väggar kommer att sättas upp för att skapa tre olika utrymmen, med bland annat pingisbord och soffgrupp.

Idag, tisdag, träffar Per Malmquist de som ska bygga den nya fritidsgården. En önskan finns att sätta in två fönster i den tegelvägg som skiljer kafeterian och den tilltänkta fritidsgården.

– På det sättet kan de som jobbar i kaféet också ha en överblick över fritidsgården. För det blir kafeteriapersonalen som har det största ansvaret för det som händer på fritidsgården, säger Per Malmquist.

Zokker har tidigare varit viktigt för eleverna i årskurs sju. De ser därför fram emot den nya samlingslokalen.

– Vi har haft tråkigt när Zokker varit stängt. Nu kan man vara här och spela spel eller något annat, säger Ida Joelsson i klass 7 C.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.