Nyheter

Skansenskolan avstår kommun-omröstning

Nyheter • Publicerad 22 maj 2009

– Efter samråd med undervisande lärare i SO har jag beslutat att vi inte genomför det tilltänkta skolvalet för ”Öland en kommun“ fredagen den 5 juni, skriver Skansenskolans samordnande rektor, Per Malmqvist, till skolnämnden.

Brist på tid och kvalitet uppges som skäl till att inte genomföra valet.

Skolvalet var tänkt att hållas i årskurs sju till nio, för att ge en bild av hur Ölands unga ställer sig i kommun-frågan. Den skulle dock inte ha någon inverkan på det ordinarie valet.

Skansenskolans skrivelse till nämnden innehåller en bilaga, undertecknad av skolans fyra SO-lärare. De anger två orsaker till varför valet inte blir av:

• Tiden räcker inte till för en ordentlig genomlysning av problematiken kring själva sakfrågan, och inte heller till att i år sju ordentligt gå igenom och se till så att alla har kunskaper om och förståelse för den demokratiska processen.

• Dessutom närmar sig läsåret sitt slut, vilket gör det omöjligt att dels efterarbeta själva omröstningen och dels informera om samt diskutera resultatet.

Lärarna kan däremot tänka sig ett liknande scenario i framtiden, exempelvis inför riksdagsvalet hösten 2010.

”Får vi bara rimliga tidsramar och kan komma överens om ett lämpligt urval så är vi mer än intresserade av att vara med”, skriver lärarna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.