Nyheter

Skadeståndskrav efter försening på mejeriet

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2006

BORGHOLM

”Försenat på grund av överhettad byggmarknad och företagsuppköp” – den skylten kan spikas upp på den forna mejeribyggnaden i Borgholm. Förseningen kan stå entreprenören dyrt.– Det blir rätt tuffa diskussioner med Peab. Vi ska prata vitesbelopp med dem, förklarar Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi. 

Ombyggnationen av mejeriet i Borgholm har omgärdats av bekymmer.

– Fast nu ser vi slutet. Det har varit väldigt rörigt och vissa saker har väl underskattats, erkänner Benny Wennberg, som under våren utlovade att mejerilokalerna, inklusive den ny fjärrvärmepannan, skulle stå klara till sommaren med slutbesiktning i slutet av juni.

Akut brist på hantverkare samt företagsuppköp inom byggbranschen satte käppar i hjulet.

– Vår entreprenör Midroc köptes upp av Peab och det har påverkat en del, men den stora förklaringen är överhettningen inom byggmarknaden, entreprenören har haft jättesvårt att få tag på hantverkare.

skadestånd

Slutbesiktningen är därmed framflyttad till den 24 augusti och Benny Wennberg aviserar skadeståndsanspråk mot Peab.

– I kontraktet finns en vitesklausul och vi var angelägna om att få klart i tid eftersom ingen vill ha mejeriet som byggarbetsplats över sommaren. Nu blev det så ändå och det var tråkigt att se och dessutom stod jobbet helt stilla under industrisemester-perioden, klagar Benny Wennberg.

Byggentreprenaden på mejeriet är en affär i 10 miljoners-klassen. Hur stor den eventuella ekonomiska kompensationen kan bli vill Benny Wennberg inte spekulera i.

konkurs

Ytterligare ett bekymmer i sammanhanget är att en av de nuvarande hyresgästerna, ett nystartat och nyligen inflyttat bilplåt- och lackföretag, gått i konkurs. Därmed står delar av lokalerna tomma.

– Nu blir den delen på 450 kvadratmeter ledig. Det var synd att det inte fungerade för killarna, det är smolk i bägaren.

– Samtidigt står ytterligare 800 kvadratmeter lediga, den delen färdigställer vi just nu. Där pågår det vilda funderingar om vad vi ska hitta på, berättar Benny Wennberg, utan att hysa något större hopp om att nyetableringar med x antal arbetstillfällen i bakfickan ska knacka på dörren,

– Nej, det är väl inget tryck direkt. Vi har ju även lokaler lediga i Smörblomman (industrifastighet). Det finns ingen kö, tyvärr.

visa upp

Mer positivt: Borgens Konserver har trots förseningen kunnat flytta in från andra sidan gatan och produktionen är igång.

– Och vår nya fjärrvärmepanna smyger igång lite försiktigt med torreldning denna vecka. Där var det sagt att pannan skulle vara igång i mitten av sommaren, men vi sköt medvetet på starten. Den varma sommaren spelade roll, Borgholm Energi har aldrig sålt så lite värme som denna sommar.

Till nästa besöks-invasion, till Skördefesten, ska mejeriet stå helt klart.

– Då ska det vara snyggt och fint och något man vågar visa upp, lovar Benny Wennberg.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.