Skadade djur till slakt polisanmäls dubbelt upp
ÖLAND/KALMAR
Två länsstyrelser, Kronoberg och Kalmar, och därmed två länsveterinärer, Björn Dahlén respektive Leif Dahlgren, har enat sig i polisanmälningar mot både en djurtransportör samt ett öländskt och ett Kalmarbaserat lantbruksföretag.
Transportören har vid två konstaterade tillfällen kommit till slakt med skadade djur. I länsveterinär Björn Dahléns anmälan talas det om allt från svullna leder på djuren (tjurar) till inflammationer och död vävnad. Vid det ena tillfället skedde en transport från ett lantbruksföretag i Kalmar, medan tillfälle nummer två gäller en transport av 14 ungtjurar från ett lantbruksföretag i Mörbylånga.
VEM BÄR ANSVARET?
Frågan som de båda veterinärerna i respektive län ställt sig är: vem har ansvaret för djurens uppenbart usla kondition? Transportören, lantbruksföretagen eller båda?
Transportören är givetvis skyldig, eller misstänkt, för att inte ha uppmärksammat att de djur han lastade var i dålig kondition. Och djuren har genom transporten åsamkats än större lidande, säger Björn Dahlén, länsveterinär i Kronobergs län.
Men självklart har uppfödarna också ett ansvar. De sjuka djuren kommer ju uppenbarligen från deras gårdar.
BLIR ETT PILOTFALL
Björn Dahlén anser att transportören bör åtalas då han visat grov oaktsamhet och dessutom uppsåtligt kört iväg med djuren. Ansvaret för att uppfödarna av djuren får svara för de brott de är misstänkta för har Björn Dahlén delat med sig till kollegan i Kalmar län, Leif Dahlgren.
Vi har tidigare diskuterat hur vi ska göra med sådana här länsövergripande ärenden. Kontrollveterinärerna på slakterierna har naturligtvis inte den övergripande kunskap som vi har. Min kollega i Växjö och jag ska upp den här problematiken med jordbruks- och livsmedelsverket. Men under tiden driver vi alltså det här pilotfallet där Björn (Dahlén) tar hand om transportören, medan jag tar hand om lantbruksföretagen, säger Leif Dalgren.
Hur står det annars till med djuruppfödning och transportproblem i våra trakter? Är vi fortfarande bäst och snällast mot djuren i världen?
Om man accepterar slakt, så får man nog tillstå att det generellt står ganska väl till jämfört med omvärlden. Men då och då dyker tyvärr sådana här fall upp.
Leif Dahlgren vill för övrigt i sammanhanget gärna peka på att det oftast inte är transporterna i sig som är problemet.
Nej, lekmän tenderar att tror att det är transportsträckorna, avstånden och tiden, som på något sätt gör att djuren lider. Men senare forskning har visat att det skador främst uppkommer vid i- och urlastning.