Nyheter

Sjukhusets anställda har längst till jobbet

Nyheter • Publicerad 7 november 2006

KALMAR

Numera är det intressantaste inte hur långt man har till arbetsplatsen, utan hur ”länge”. Det är nämligen den sammanlagda restiden som styr var vi kan tänka oss att arbeta, fastslår Regionförbundet i en utredning som presenterades förra veckan.

Många är de ölänningar som pendlar till sitt arbete över Ölandsbron. Enligt en undersökning gjort av Regionförbundet pendlar drygt tusen personer mellan Färjestaden och Kalmar. Motsvarande siffror för Borgholm och Mörbylånga är några hundra.

– Ölänningarna jobbar ju inte bara på Guldfågeln, konstaterar Helena Ervenius och Per Ålind, ”infrastrukturutredare” på Regionförbundet.

Men längre norr- och söderut på ön, liksom hela östra sidan, sysselsätter sig folk i högre utsträckning närmare hemmet. En bidragande orsak är, inte oväntat, möjligheten att nyttja kollektiva färdmedel. Områden med bra kollektivtrafik och andra kommunikationsmöjligheter har av uppenbara skäl större antal pendlare än områden med dåliga förbindelser.

VILL HA NÄRA TILL JOBBET...

– Det är den sammanlagda restiden som styr människors val. Ju längre restid, desto mindre pendlingsbenägen blir man, säger Helena Ervenius.

Smärtgränsen för vad de flesta kan tänka sig går vid 45–60 minuter. Men majoriteten pendlare tillbringar ogärna mer än 20 minuter i bilen eller bussen.

16 av länets största arbetsgivare medverkar i undersökningen, däribland Guldfågeln AB. Av företagets 260 anställda (2001) bor 90 procent av dessa i Mörbylånga eller Kalmar kommun, varav de flesta i tätorten. Guldfågeln är tillsammans med Gunnebo Industrier AB det företag vars anställda bor närmast arbetsplatsen.

Länssjukhuset i Kalmar har flest anställda och största spridningen av pendlingsmönstret av alla arbetsplatser som ingick i undersökningen. Detta är också i princip den enda arbetsgivaren som i nämnvärd utsträckning lockar ölänningarna att pendla över bron. Från Färjestaden pendlar i storleksordningen hundra personer eller mer, men även från tätorterna i Mörbylånga och Borgholm är pendlingen betydande.

Även OKG norr om Oskarshamn lockar en hel del långpendlare, dock ej från Öland.

...MEN PENDLING NÖDVÄNDIGT

Vad är det då som avgör hur långt man är beredd att pendla? Den främsta parametern, enligt utredningen, är graden av specialisering på arbetsuppgifterna.

– Ju mer kvalificerat arbete man utför, desto längre kan man tänka sig att pendla, tror Per Ålind.

Kartläggningen visar också att boende i den södra länsdelen är mer pendlingsbenägna än de i norr, vilket gör de boende söder mindre sårbara, vilket inte minst visade sig när Bombardiers kalmarfabrik respektive Elektrolux i Västervik lades ned.

De som fick gå från Bombardier fick arbete ganska snart igen på annat håll. Men i Västervik går många fortfarande arbetslösa, enligt Helena Ervenius och Per Ålind.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.