Nyheter

Sjöräddning firade 100 år och 1 000 liv

Nyheter • Publicerad 24 juli 2012

GRÖNHÖGEN

Sveriges näst äldsta räddningsstation firade storslaget på lördagen. Ett par tusen människor fick se en rad olika uppvisningar i den livsviktiga skolan – hur det går till när man räddar folk till sjöss.

– Övar all förväntan, konstaterar uppsyningsman Göran Svensson efter lördagens firande i Grönhögen. Aldrig har han varit med om att så mycket folk samlats i hamnen som de gjorde i lördags. Uppskattningsvis 2 000 personer tog del av de olika aktiviteterna vid firandet av Grönhögens räddningsstation funnits i 100 år. En rad olika sjöräddningstjänstenheter var på plats, bland annat grannstationerna, räddningstjänsten och ambulansen. De visade sin utrustning och bjöd på gastkramande uppvisningar.

– Helikoptrarna drar ju alltid mycket folk. Både när det gäller att titta inuti dem och att se hur de räddar folk till sjöss, förklarar Göran Svensson.

1 000 RÄDDADE LIV

Det handlade då till exempel om ett påhittat scenario där en person på ett fraktfartyg blivit sjuk och en sjuksköterska fick vinscha upp personen till havs för att sedan flyga till sjukhuset. Sedan ägde en av de mer spektakulära inslagen rum när två Jas Gripen-plan från F7 Såtenäs flög över Grönhögen. Samt inte lika snabba, men väl så uppskattade svävare – enligt de flesta barnen.

Med sina 100 år är stationen i Grönhögen alltså näst äldsta station som befunnit sig på samma ställe i Sverige. Ett sekel som innefattat drygt 3 miljoner jourtimmar och ungefär 1 000 räddade liv. Sannerligen en dag att fira alltså.

– Det har hänt mycket på hundra år. Och det är många insatser värda liv som vi gärna minns, säger Göran Svensson. Dagen till ära fanns också en utställning som visade på hur tiderna förändrats med gamla foton från svunnen tid.

– Oerhört positivt att folk kommer, det är ju dubbel glädje eftersom vi både får uppskattning och folk dessutom lär sig lite kring hur de ska bete sig när olyckan är framme.

TEXT: MAGNUS ANDERBERG

FOTO: ROLAND ANDERSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.