Nyheter

Sjö(ö)bod väcker upprördhet: ”Detta är ett svartbygge”

Nyheter • Publicerad 14 april 2008

BYXELKROK

På torsdagseftermiddagen lyftes en ny sjöbod på plats i sjöbodsraden vid Neptuni åkrar i Byxelkrok. På platsen hade tidigare stått en öländsk sjöbod av gammalt snitt.

Men den hade ägaren Bertil Sjöö lyft bort och istället sattes nu denna på plats med hjälp av lyftkran.

– Detta är ett rejält svartbygge! säger en talesman för bysamfälligheten. Det är för det första ingen sjöbod utan en sommarstuga med golv och fönster ut mot havet, för det andra är den större än den gamla sjöboden och för det tredje är detta inte privat mark utan den är samfällt ägd och sjöbodshanteringen kräver samtycke eller bygglov.

VÄLKÄNT LANDMÄRKE

Protesterna mot ”sjöboden” har blivit mycket starka bland ölänningarna på norra Öland och man har nu anmält saken till byggnadsnämnden så som varande ett svartbygge. Sjöbodsraden är kanske vid sidan av Lerkaka kvarnrad det mest fotograferade motivet på Öland. Den nybyggda stugan är knuttimrad och rödmålad – den har satts samman i Byxelkroks hamn.

KURT LUNDGREN

Fotnot:Ölandsbladet har inte lyckats nå ägaren Bertil Sjöö för en kommentar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.