Annons
Nyheter

Sjödramat fick ett lyckligt slut

Nyheter • Publicerad 17 februari 2012

ÖLAND

Det Gibraltarflaggade lastfartyget Phantom hamnade på onsdagskvällen i sjönöd vid Ölands norra grund och besättningen på sex personer fick evakueras med helikopter.

Annons

Fartyget som hade kraftig slagsida drev under natten söderut och låg vid niotiden på torsdagsmorgonen någon kilometer utanför Byxelkrok.

På torsdagskvällen beslöt man att bogsera haveristen till Oskarshamn och vid 7–tiden på fredagsmorgonen låg fartyget vid kaj.

Fartyget hade lastat timmer och sågade trävaror i Oskarshamn och skulle just runda Ölands norra udde för att gå vidare till Casablanca i Marocko när det fick en kraftig slagsida. Besättningen bedömde att situationen var så allvarlig att de begärde hjälp om räddning.

Vid 23–tiden vinschades besättningen upp av helikopter som förde dem till lasarettet i Kalmar.

Kustbevakningen skickade ut övervakningsfartyget KBV 285 som lyckades få över en tross och under natten jobbade man med att hindra det drivande fartyget att nå Ölands kust.

NÄRA LAND

Men nära var det, tidigt på morgonen befann sig fartyget en knapp kilometer från land i höjd med Hälludden.

Vid 10–tiden kom Kustbevakningens stora fartyg KBV 003 Amfitrite till haveristen för att ta över nödbogseringen. Man gick också ombord på Phantom för att undersöka om det gick att räta upp fartyget genom att lämpa en del av lasten överbord, alternativt läktra den, det vill säga lasta över till ett annat fartyg.

Phantom har 31 kubikmeter diesel plus smörjolja ombord och orsaken till slagsidan var sannolikt förskjutning i lasten.

– Delar av lasten hade slitit sig men merparten låg fortfarande kvar på däck. Att lossa den på platsen var helt uteslutet, säger Gunnar Persson, pressansvarig vid Kustbevakningen.

Annons

Man bedömde att risken för att fartyget skulle kantra och sjunka var överhängande och vid 17–tiden togs beslut att inleda nödbogsering till Oskarshamn.

SÄMRE VÄDER

– Slagsidan på 45 grader hade inte ökat, men sämre väder väntades.

För att stabilisera Phantom kopplades KBV 003 i fören och KBV 285 i aktern och bogseringen inleddes med en fart av 1–1,5 knop.

– Den var inte helt problemfri, under natten var det sydvästliga vindar uppemot 15 sekundmeter, med snöbyar och minusgrader i området. Sjön bröt in på Phantoms babordssida så det var kritiskt hela tiden, säger Gunnar Persson.

Klockan 7 förtöjdes fartyget vid kaj i Oskarsahamn, med babords sida mot kajen för att underlätta lossning och länspumpning.

– Fartyget är fortfarande instabilt och risken för att de kan kantra är kvar. Ansvaret har nu övertagits av kommunens räddningstjänst, men vi släpper inte uppdraget helt utan att kommer att vara på plats för att bistå om det skulle behövas.

– Bland annat finns det risk för oljeläckage när Phantom ska länspumpas, säger Gunnar Persson.

Operationen blev därmed en stor framgång för Kustbevakningen som fick sätta sitt nya fartyg på prov under svåra förhållanden.

– Ja, det var en mycket lyckad operation. KBV 003 har uppfyllt alla krav som ställs på fartyget. Och för besättningen blev det ett riktigt eldprov, säger Gunnar Persson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons