Nyheter

Sjöbodflytt till miljödomstolen

Nyheter • Publicerad 25 april 2008

BYXELKROK

Nu blir den omskrivna ”Sjööboden” vid Lunnebodar ett ärende för miljödomstolen i Växjö. I en skrivelse till sjöbodägaren påpekas bland annat att området omfattas av strandskydd och är av riksintresse för friluftsliv och kulturmiljö.

”Enligt miljöbalken får inte nya byggnader uppföras inom strandskyddat område. Länsstyrelsen får meddela dispens om om det finns särskilda skäl. Någon ansökan om dispens har inte inkommit. Åtgärden faller under påföljdsbestämmelser i miljöbalken och en åtalsanmälan ska där för göras.”

RIKSINTRESSE

Det kärva beskedet lämnar länsstyrelsen sedan man uppmärksammats på sjöbodflytten vid Lunnebodar norr om Byxelkrok. Man påpekar i skrivelsen till sjöbodägaren att området omfattas av strandskydd, är av riksintresse för friluftsliv och kulturmiljö och av länsstyrelsens naturvårdsplan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.